Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Preverujú vydanie stavebného povolenia

Pokyn na začatie kontroly vydania stavebného povolenia na výstavbu tzv. nábrežnej komunikácie v Prešove dal prednosta Krajského úradu (KÚ) v Prešove Jozef Polačko. Informoval o tom 29. októbra v Prešove na stretnutí s novinármi. Stavebné povolenie Slovenskej správe ciest (SSC) vydal odbor dopravy a cestného hospodárstva KÚ a o jeho zrušení rozhodol 16. októbra t. r. odbor štátnej cestnej správy Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

Dôvodom bolo hrubé porušenie šestnástich ustanovení stavebného zákona a zákona o správnom konaní uvedeným odborom KÚ v Prešove. J. Polačko konštatoval, že každý odbor rozhoduje samostatne a k celému prípadu sa vyjadrí až po zisteniach odboru kontroly. Jeho vedúci Imrich Hamarčák 29. októbra potvrdil, že taký pokyn dostal vo štvrtok 25. októbra a výsledok preverovania by mal byť známy do 2 týždňov.

O vydanie stavebného povolenia požiadal investorský útvar SSC
v Košiciach 8. marca 2001. Odbor KÚ stanovil na 29. mája 2001 ústne konanie pre dotknutých účastníkov. Najviac postihnutí obyvatelia domov neboli na ústne konanie vôbec pozvaní. Hoci sa ho napokon z vlastnej iniciatívy zúčastnili, úrad vôbec nevzal ich pripomienky do úvahy a 29. júna 2001 bola stavba nábrežnej komunikácie povolená. Občania sa proti stavebnému povoleniu odvolali, ale odbor sa odvolaniami nezaoberal.

V odôvodnení rozhodnutia ministerstva, proti ktorému sa nemožno odvolať, sa o. i. uvádza, že odbor KÚ povolil výstavbu napriek tomu, že boli hrubo porušené platne normy a obyvatelia rodinných domov by prakticky ostali zablokovaní. Ďalej nemal dokladované vlastníctvo SSC k šiestim parcelám, čím vlastne povolil stavbu na cudzích pozemkoch. Ministerstvo zároveň stanovilo odboru KÚ v Prešove podmienky, ktoré musia byt splnené pri vydaní nového rozhodnutia.

Väčšina domov je uz asanovaná, stavba je rozostavaná, preinvestovali sa desiatky miliónov korún. Niekoľkí občania Prešova zastúpení právnikmi z Centra pre podporu miestneho aktivizmu podali proti vyvlastneniu žalobu. Krajský súd v Prešove hneď na začiatku sporu rozhodol o tom, že až do právoplatného skončenia pojednávania “odkladá vykonateľnosť” rozhodnutia KÚ o vyvlastnení.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK