Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešov a Vatikán

V nedeľu, 4. novembra a v pondelok 5. novembra na Námestí Svätého Petra, pred desatimi tisíckami pútnikov z celého sveta sa hovorilo o ľuďoch, ktorí dýchali vzduch v našom meste, o ľuďoch, ktorí kráčali po našich uliciach a ktorí rozprávali, podávali si ruky i ovplyvňovali život a myslenie obyvateľov Prešova a širokého okolia.

Ani nie tak dávno. Dokonca tak nedávno, že na slávnosti blahorečenia biskupa Pavla Petra Gojdiča a pátra Metoda Dominika Trčku vo Vatikáne bolo mnoho ľudí, ktorí ich osobne poznali, mnoho ľudí, ktorí ako očití svedkovia mohli dokumentovať ich prínos pre nás všetkých. V tejto súvislosti bolo veľmi frekventované slovo "Prešov". Neviem, či niekedy v minulosti bolo mesto Prešov spomínané na takom významnom mieste mesta miest. Neviem, či aspoň desať percent prítomných predtým vedelo, že také mesto v Európe existuje. Viem však určite, že nás všetkých prítomných Prešovčanov, ale aj ľudí, ktorí majú k tomuto mestu úprimný vzťah spomenutá skutočnosť nie len hriala pri srdci, ale že nám vtlačila i slzu do oka.

Mnohí máme ešte v živej pamäti návštevu Svätého Otca Jána Pavla II. v našom meste spred viac ako šiestich rokov. Pamätáme si jeho príkladný počin, poklonu a spoločnú modlitbu s evanjelickým biskupom J.E Jánom Midriakom pri pamätníku obetí Karafových jatiek v Prešove. Niekoľkí z nás boli svedkami jeho úprimnej modlitby práve pri hrobe biskupa Pavla Petra Gojdiča v katedrálnom chráme Jána Krstiteľa v Prešove. Pár stotisíc ľudí z mesta, kraja, Slovenska, z okolitých krajín i z celej Európy a sveta vtedy počulo z úst hlavy katolíckej cirkvi slová povzbudenia, ktoré vychádzali z priestranstva pred mestskou halou v Prešove. Slová, ktoré nám mali priniesť sebadôveru, ale aj dôveru do budúcnosti. Minulú nedeľu počas svätej omše a na druhý deň počas generálnej audiencie sa toto všetko, ešte s väčšou naliehavosťou a presvedčivosťou zopakovalo. Tento krát už s poukázaním na vzory, Blahoslavených Pavla Petra Gojdiča a Metoda Dominika Trčku, ktorí svojim životom i utrpením a nakoniec i mučeníctvom dokumentovali, že je prečo žiť. Akcentovaný bol aj fakt, že sú to naši ľudia, ľudia z nášho rodu, z nášho prostredia, prakticky súčasníci, ktorí k príkladnému životu nepotrebovali prepych ani mimoriadnu pozornosť. Postačovala im silná viera, veľa lásky a oddanosti, vernosť a ochota slúžiť.

Na slávnosti blahorečenia sa zúčastnil prezident republiky s manželkou, slovenskí biskupi na čele s nunciom, J.E arcibiskupom Nowaskym a predsedom biskupskej konferencie, J.E biskupom Tondrom, podpredseda parlamentu, podpredseda vlády, ministri, poslanci, primátori niekoľkých miest, starostovia a niekoľko tisíc Prešovčanov a ľudí, ktorí chceli zažiť jedinečnú atmosféru svätého mesta v čase, keď na piedestál blahoslavených vystúpi prvý Slovák a s nim Čech, ktorý podstatnú časť života strávil tu, na východe Slovenska, medzi Prešovčanmi, Michalovčanmi a Stropkovčanmi. Dostalo sa mi cti osobne pozdraviť Svätého Otca. V mene vás všetkých i v mene svojom. Keď ma prezident republiky predstavil ako primátora mesta Prešov Svätý Otec reagoval: " Prešov, Prešov, to poznám." Požiadal ma odovzdať všetkým srdečné pozdravy a povzbudiť obyvateľov mesta k úsiliu a starostlivosti o to, čo nám odovzdali predchádzajúce generácie.

Keď sa s vami delím o zážitky z jedinečnej udalosti, ktorá súvisí s našim mestom nemôžem nespomenúť pondelňajšiu liturgiu, ktorá sa konala v Bazilike Santa MariaMaggiore. Hlavným celebrantom bol prešovský biskup J.E Ján Hirka. Kazateľom kardinál, náš rodák, J.E. Jozef Tomko. Liturgiu sprevádzala prekrásna hudba, ľudské hlasy zmiešaných chrámových speváckych zborov z Prešova, Svidníka, Vranova a Michaloviec, ale aj spevácky zbor bohoslovcov pri Gréckokatolickej bohosloveckej fakulte v Prešove. Otec kardinál nás všetkých v homílii povzbudzoval k uvedomeniu si skutočnosti, že náš človek sa dostal do spoločenstva blahoslavených, do spoločenstva tých, ktorým vzdáva úctu celý katolícky svet. Neide však len o skutočnosť súvisiacu s úctou. Ide aj o to, že prostredníctvom nových blahoslavených sa dostávame hlbšie do spoločenstva európskej civilizácie. Aj toto je známka našej spolupatričnosti a oprávneného nároku na plnohodnotnú pozíciu v tomto spoločenstve. Keď som sa počas slávnostnej recepcie na veľvyslanectve SR v Ríme osobne rozprával s otcom kardinálom, tlmočil mi veľmi milé spomienky na Prešov, na všetky podujatia, ktorých sa v našom meste zúčastnil. Rovnako ako Svätý Otec ma poprosil odovzdať úprimné pozdravy i slová povzbudenia všetkým rodákom.

Nedá sa nespomenúť ešte jedna milá príhoda z Baziliky Santa Maria Maggiore. V závere ďakovnej slávnosti pristúpil k mikrofónu nižší pán, arcibiskup, ktorý sa mi zdal povedomý, nevedel som ho v prvom momente niekde zaradiť. Prehovoril v českej reči a povedal: " Jednu polovicu srdca som nechal na Slovensku, druhú v Čechách. Teraz tu žijem bez srdca." Po vypočutí týchto slov mi hneď svitlo. Iste si aj mnohí Prešovčania spomenú na nuncia, J.E Givanni Coppa, ktorý ešte v čase totality pôsobil v Prahe a pričinil sa o vysviacky mnohých biskupov vo vtedajšej Československej republike. Nie len mňa, ale takmer celé spoločenstvo zhromaždené v bazilike krátke, ale úprimné vyznanie tohoto veľkého diplomata a človeka dojalo. Odmenou mu bol dlhotrvajúci potlesk všetkých prítomných.

Slávnosť blahorečenia bude mať pokračovanie tento týždeň v sobotu, 17. novembra v Prešove. Verím, že to bude veľká udalosť pre mesto i všetkých, ktorým nie sú ľahostajné hodnoty, ktoré z človeka robia Človeka. Určite sa tu zhromaždí mnoho ľudí z blízkeho i vzdialeného okolia, ale aj mnoho ľudí zo zahraničia. Do Prešova prídu aj významné osobnosti cirkevného, politického kultúrneho a spoločenského života zo Slovenska i z okolitých krajín. Pripravme im také podmienky a prostredie, aby sa tu cítili dobre. Aby aj s odstupom času, rovnako ako Svätý Otec, kardinál Tomko a arcibiskup Coppa spomínali na naše mesto radi, s úctou a vďačnosťou všetkým obyvateľom Prešove. Pripravme sa aj my sami na uvedomenie si vážnosti aktu beatifikácie nie len pre cirkev a veriacich, ale pre všetkých, ktorým sú mesto Prešov i naša vlasť drahé. A nenechajme nepovšimnutým posolstvo, ktoré nám zanechali blahoslavení Pavol Peter Gojdič a Metod Dominik Trčka.

Ing. Juraj Kopčák, primátor mesta

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK