Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Záujem zahraničia o Prešov

Posledné týždne kalendárneho roku obyčajne upriamujú pozornosť na hodnotenia, prognózy koncoročných výsledkov a prípravy, či schvaľovania záväzných podkladov nevyhnutných pre to, aby nasledujúci rok naštartoval dobre, bez problémov. Toto všetko bolo ťažiskom práce v uplynulom týždni i na radnici. Hneď v pondelok Mestská rada v Prešove prerokovala a sprecizovala pár desiatok materiálov dotýkajúcich sa tak končiaceho, ako aj o chvíľu začínajúceho roka. Možno bude zaujímavé pri niektorých sa zastaviť.

Správa o plnení rozpočtu hospodárstva mesta za deväť mesiacov dokumentuje rovnomerný vývoj príjmovej a výdajovej časti. Hovorí o hospodárení s miernym prebytkom, ktorý vytvára priestor pre nové aktivity. Rozpočtové opatrenie, ktoré MsR odporúča na schválenie MsZ presne situuje voľné financie. Zo správy sa dá predvídať priaznivý vývoj na strane príjmov i na výdajov. Ak sa predpoklad naplní, bude to znamenať pokračovanie stavu, ktorý už dlhodobo evidujeme v Prešove. Na konci roka nebudeme dlžní nikomu viac, ako stanovujú dohody. Dodávatelia budú mať uhradené všetky faktúry.

Podobne priaznivá situácia je i v plnení plánu investičných akcií v meste. To, čo sme si naplánovali, aj splníme. Priebežne počas roka doplnené nové investičné akcie budú tiež zrealizované v rozsahu, ktorý sme stanovili.

Nová filozofia s odpadmi

Trochu zložitejšie je hovoriť o tom, čo súvisí s rokom 2002. Tam sme bez väčších problémov skompletizovali návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o určení sadzby a úľav dane z nehnuteľností na rok 2002. To preto, že výšku daní ponechávame na úrovni roku 2001. Došlo len k odporučeniu malých výnimiek v konkrétnych lokalitách mesta. Návrh VZN o odpadoch je dôsledkom zmien, alebo lepšie povedané nového zákona NR SR o odpadoch. Viac na diskusiu bol materiál dotýkajúci sa plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2002. Zhodnotili sme náročnosť rozostavaných stavieb i potreby začať s novými. Samozrejme, s uvážením finančných možností a serióznym posúdením výšky záväzku, ktorý prevezme nový rozpočet. V tejto fáze sme sa zhodli na celkovej čiastke 53 miliónov korún, ktoré vykryjú akútne investičné potreby v meste. Podobným záväzkom do rozpočtu na rok 2002 je i návrh menovitého zoznamu bežnej údržby, opráv ciest a chodníkov na budúci rok. Stanovili sme ho na úroveň 26 miliónov 700 tisíc. To je číslo, ktoré bude figurovať vo výdajovej časti rozpočtu mesta na rok 2002.

Vlastný rozpočet hospodárstva mesta na rok 2002 sme neprerokovali. Uznesením sme doporučili MsZ schváliť rozpočtové provizórium hospodárstva mesta na obdobie do schválenia nového rozpočtu. Pre mnohých slovo provizórium znie strašidelne, mnohí za týmto slovom cítia istý problém. Možno aj to, že mesto Prešov má finančné problémy. Ubezpečujem všetkých, že rozpočtové provizórium nijako nesúvisí s finančnou situáciou v Prešove. Súvisí s absenciou konkrétnych vstupných údajov potrebných pre zostavenie rozpočtu. Budem celkom konkrétny. Nepoznáme výšku podielových daní a dotácií do mestskej verejnej dopravy. Tieto údaje budú známe po prijatí štátneho rozpočtu v NR SR. S novelou zákona o obecnom zriadení a decentralizáciou verejnej správy postupne prechádzajú isté kompetencie na samosprávy miest a obcí. So spomenutými kompetenciami súvisí i spôsob financovania činností spojených s ich výkonom. Pre ten do dnešného dňa nie je stanovený algoritmus tak dôsledne, aby sme mohli čísla zakomponovať do rozpočtu. Bolo by preto zbytočné prijímať rozpočet, ktorý sa neopiera o garantované údaje. Rozhodli sme sa preto v úvode roka hospodáriť v rozpočtovom provizóriu, čo znamená, že v jednotlivých mesiacoch môžeme čerpať maximálne jednu dvanástinu prostriedkov, ktoré sme spotrebovali v roku 2001. Podľa analýz, ktoré sme si pripravili, by to nemalo ohroziť žiadnu z existujúcich, ani nových úloh, ktoré mesto plní voči občanom.

S prípravou budúceho roku súvisí i podpísanie zmluvy so Slovenskou ratingovou agentúrou na vyhotovenie komplexného hodnotenia mesta. Ide o dokument, ktorý by mal potenciálnym partnerom poskytnúť objektívny pohľad na Prešov. Pre nás by mal znamenať ľahší a menej zdĺhavý proces pri uzatváraní finančných a iných transakcií.

Významné návštevy

Uplynulý týždeň bol bohatý aj na návštevy hostí zo zahraničia. V utorok prebehli rokovania s atašé pre kooperáciu Veľvyslanectva Francúzskej republiky v SR Brunom Boyerom. Cieľom návštevy bol projekt vyučovania francúzskeho jazyka v Prešove a vytvorenie asociácie, cez ktorú by sa nadväzovali vzájomné kontakty. Prediskutovali sme aj kvalitu spolupráce s partnerským mestom La Courneve a dohodli sme sa na krokoch potrebných k jej skvalitneniu.

V stredu navštívil Prešov chargé d´ affaires Veľvyslanectva USA na Slovensku Douglas C. Hengel. Okrem toho, že na Prešovskej univerzite odovzdal finančný dar, na radnici sme prerokovali postup prípravy projektu ekonomického rozvoja a strategického plánovania v našom meste, ktorý bude financovať americká ambasáda a zmluvu by sme mali podpísať už 16. januára budúceho roku.

V sobotu a v nedeľu som sa stretol s nemeckým veľvyslancom J.E. Frankom Lambachom. Najprv na rokovaní o zorganizovaní kooperačnej burzy s podnikateľmi z hospodársky významnej nemeckej krajiny Sasko a Slovenského týždňa v Postupimi, potom na pietnej slávnosti na prešovskom cintoríne a prijatí na radnici. Obidve stretnutia dokumentujú záujem zastupiteľského úradu o náš región i skutočnosť, že sa vzájomne približujeme vo všetkých oblastiach života.

Sobota bola veľkým sviatkom v našom meste. Za účasti mnohých štátnych i cirkevných predstaviteľov a za prítomnosti tisícov veriacich sa v mestskej hale konala Svätá liturgia, ďakovná bohoslužba za blahorečenie biskupa Pavla Petra Gojdiča. Potom boli v sprievode prenesené relikvie blahoslaveného do Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Prešove. Keďže som sa téme venoval v predchádzajúcom príspevku, dnes chcem poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o zviditeľnenie tohto podujatia, novinárom i cirkevným predstaviteľom. Chcem poďakovať organizátorom i všetkým, ktorí sa na podujatí zúčastnili. Od premiéra SR Mikuláša Dzurindu, cez početné duchovenstvo na čele s apoštolským nunciom Svätej stolice na Slovensku J.E. Henrykom Józefom Nowackim, cez bývalého prezidenta SR Michala Kováča, ministrov vlády SR, poslancov NR SR, primátorov miest a starostov obcí, až po všetkých veriacich i neveriacich. Všetci sme opäť vyslali do sveta pozitívny signál o Prešove, o našom regióne i o našej vlasti.

Ing. Juraj Kopčák, primátor mesta

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK