Nedeľa, 19. máj 2024
Meniny má Gertrúda | zajtra Bernard

Kandidáti do VÚC sa predvádzali na zastupiteľstve

Jednu z posledných možností verejnej prezentácie bolo pre kandidátov na poslancov vyššieho územného celku (VÚC) pondelkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove.

Poniektorí túto možnosť aj patrične využili. V zastupiteľskom zbore je päť poslancov, ktorí v nadchádzajúcich voľbách kandidujú ako nezávislí. V rozprave vystúpili štyria z piatich nezávislých s dovedna 21 príspevkami. Zhruba rovnako veľké poslanecké kluby okolo strán SDĽ, SDKÚ a KDH sa prezentovali tiež. Skromní boli poslanci z SDKÚ, keď vystúpili iba dvaja kandidáti do VÚC, pričom každý z nich mal jeden príspevok (nerátali sme vystúpenia predsedu návrhovej komisie, ktorý je tiež kandidátom za SDKÚ). Za SDĽ vystúpili dvaja kandidáti s dokopy troma príspevkami, a na čelo tejto štatistiky sa dostalo KDH, ktorého štyria kandidáti predniesli sedem príspevkov.

Rekordérom v počte diskusných príspevkov býva tradične Ivan Benko, nezávislý poslanec a kandidát do VÚC. Tentoraz sa prihlásil o slovo jedenásťkrát (zďaleka nejde o jeho rekord), pričom dva razy išiel aj za hlavný rečnícky pult. Takmer ho však tromfol poslanec KDH Dušan Macák, ktorý, mimochodom, vo voľbách do VÚC nekandiduje. Mal takisto 11 príspevkov, za hlavným mikrofónom stál však len raz. S veľkým odstupom za týmto rečníckym duom skončil predseda poslaneckého klubu SDĽ Václav Kohlmayer, ktorý nekandiduje do regionálneho parlamentu. Vystúpil šesťkrát. Jeho príspevky však väčšinou boli návrhy na ukončenie rozpravy. Jeden z nich sa týkal podpory predloženého radničného návrhu. V tejto súvislosti je zaujímavé, že V. Kohlmayer, ktorý patrí ako šéf opozície medzi známych kritikov mestského úradu, tentoraz pôsobil skôr ako šéf radničného fanklubu.

Niektorí nekandidujúci poslanci dávali svojim kandidujúcim kolegom ich postavenie pocítiť. Keď sa napríklad jeden z kandidátov sťažoval, že občania sú nedostatočne informovaní o voľbách a navrhol, aby do každej schránky išiel zoznam kandidátov, zareagoval poslanec Jozef Bujňák (SDĽ): „Vážení páni kandidáti na poslancov, prajem vám všetko najlepšie, aby ste vyhrali, veď idete do súťaže. Ale nechcite to robiť na úkor mesta Prešov.“ Ironicky sa spýtal, či mesto nemalo rovno ponúkať koláče voličom a už vážne zdôraznil, že mesto si svoje povinnosti splnilo. Do svojich kolegov podpichol aj Ján Čižmár (SDĽ): „Samozrejme ja nemám také problémy, ako páni poslanci, ktorí kandidujú. Už aj vidím, ktorí to budú, ktorí budú zvolení, ale nechcem ich menovať...“

Celkový pomer diskutujúcich poslancov bol 9:12 v neprospech nekandidujúcich, tí však mali - najmä zásluhou poslanca Macáka - o sedem príspevkov viac než kandidáti. Rokovanie zastupiteľstva, ktoré malo na programe 14 bodov trvalo s prestávkami od 13. hodine zhruba do pol deviatej večer.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK