Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Najviac škôl v kraji je pre ARO naďalej zatvorených vo Vranovskom okrese

Pre zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) je najviac školských zariadení na území Prešovského kraja naďalej zatvorených v okrese Vranov nad Topľou.

K vyše dvom desiatkam škôl, ktoré prerušili vo vranovskom regióne vyučovací proces, pribudli v týchto dňoch ďalšie. Regionálni hygienici tvrdia, že toto opatrenie by malo mať v krátkom období pozitívny dosah na stabilizáciu epidemiologickej situácie.

Niekoľko škôl v okrese sa chystá v týchto dňoch po chrípkových prázdninách opätovne otvoriť svoje brány. Zákaz návštev na lôžkových oddeleniach vranovskej nemocnice však zostáva pre zvýšenú chorobnosť naďalej v platnosti.

"Chorobnosť na ARO a chrípke podobné ochorenia (CHPO) sa začala zvyšovať v tomto roku vo 4. kalendárnom týždni. V 5. týždni došlo následne takmer k dvojnásobnému zvýšeniu a absolútne zvýšenie chorobnosti trvalo aj v ďalšom týždni", informovala TASR vranovská regionálna hygienička Valéria Sládeková.

Ako dodala, od 12. januára tohto roka prerušilo vyučovanie na území okresu 59 školských zariadení, čo je viac ako 50 percent z celkového počtu materských, základných a stredných škôl. "Z toho v dňoch od 7. do 15. februára je to 26 škôl. Ide o 13 ZŠ, 11 MŠ a dve SŠ", konkretizovala Sládeková s tým, že chorobnosť detí v rámci uzavretých vzdelávacích inštitúcií dosiahla 30 až 69 percent.

K školám, ktoré v týchto dňoch prerušili vyučovanie, patrí aj ZŠ a MŠ v obci Sečovská Polianka, kde sa chorobnosť detí pohybuje asi na úrovni 30 percent. Vnútorné priestory, pomôcky a hračky detí dnes podrobujú dezinfekcii. Škôlkarom pre chrípkové prázdniny presunuli karneval z tohto týždňa na utorok 22. februára.

Podľa Sládekovej slov sa zatvorenie škôl postupne podpíše pod stabilizáciu epidemiologickej situácie na území okresu. "Z môjho pohľadu to vyzerá tak, že na základe prerušenia vyučovacieho procesu k nárastu chorobnosti dochádzať nebude. Absolútny počet ochorení na ARO je približne na rovnakej úrovni ako za posledné dva týždne, zvýšenie evidujeme na CHPO", povedala regionálna hygienička.

Počet potvrdených prípadov chrípky typu A(H1N1) zatiaľ zaznamenali hygienici v rámci okresu u viacerých ľudí. "Od začiatku roka máme potvrdených osem prípadov pandemického vírusu takzvanej prasacej chrípky", podotkla Sládeková.

Zároveň dodala, že pre zvýšenú chorobnosť na ARO a CHPO nie sú povolené na lôžkových oddeleniach vranovskej nemocnice návštevy hospitalizovaných pacientov. "Toto nariadenie je v platnosti od 11. februára až do odvolania", uzavrela Sládeková.

Podľa poslednej hygienicko-epidemiologickej správy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove sa v priebehu minulého týždňa nevyučovalo v 81 školských zariadeniach v 11 okresoch Prešovského kraja. Vo viacerých zatvorených školách sa však v týchto dňoch opätovne začalo vyučovanie. Podľa prešovskej regionálnej hygieničky Aleny Ľaľovej sa to týka napríklad dvoch MŠ, šiestich ZŠ a troch SŠ v okrese Prešov.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK