Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Peter Lipa

S Prešovom sa neodmysliteľne spája meno Petra Lipu. Známy džezmen, spevák, hudobník, skladateľ, dramaturg a organizátor sa narodil v metropole Šariša 30. mája 1943. Peter Lipa, vlastným menom Peter Lövy, odišiel z Prešova v roku 1962, dodnes sa k svojmu rodnému mestu hlási.

Peter Lipa
Peter Lipa

Vyrastal v starom meste a od žiackych čias sa venoval hudbe. Zväčša s kamarátom Milanom Országhom, ktorého v tejto súvislosti spomína aj v biografii Samorast i ďalšej knihe Slovenský bigbít (mimochodom, v oboch má Milan skomolené meno).

Začínal ako bigbiťák, neskôr prišlo očarenie bluesovou hudbou. S ňou sa presadil aj v Prahe (mimochodom, jeho Blues Band sa dostal na neslávne známy „Trojanov“ zoznam zakázaných skupín). Túto hudbu má rád stále. „Do dnešného dňa sa považujem za bluesmana. Za človeka, ktorý považuje blues za základ každej dobrej muziky, “ povedal pre Korzár Lipa, ktorý je považovaný za otca jazzu na Slovensku a svoje slová rozmenil na drobné: „Tieto veci spolu tak súvisia, že nerád robím medzi nimi deliace čiary. Každý si môže pod tým predstaviť, čo chce, ale určite blues a jazz stoja nerozlučne spolu.“

V Prešove pôsobil okrem hudobnej sféry aj v amatérskom divadle. Hoci v tomto meste dlho nepobudol (do roku 1962) a nemá tu ani blízke príbuzenstvo, stále sa k nemu otvorene a hrdo hlási a rád sa doň vracia. Stál aj pri zrode známeho festivalu Jazz Prešov, i keď skôr len ako „konzultant“, keď radil Petrovi Kriškovi, Petrovi Adamkovičovi a ďalším nadšencom v začiatkoch akcie, na ktorej niekoľkokrát úspešne účinkoval. Sám bol zakladateľom najväčšieho podujatia tohto druhu – Bratislavských jazzových dní. Dodnes je ich organizátorom, dramaturgom a „dušou“. Je dlhoročným prezidentom Slovenskej jazzovej spoločnosti.

Prvú platňu vydal P. Lipa až ako štyridsaťročný. V tom čase už mal za sebou niekoľko nahrávok. Profilová platňa Neúprosné ráno vyšla v roku 1983 v Opuse. Nadviazal na ňu titul Je to stále tak (1990) a kultový album Naspäť na stromy (s hitovkami Balada o štyroch koňoch, Podnájomník strach, Caracas...) v roku 1995. To už svoju jazzovú tvorbu posunul do mainstreamu a jeho ďalšie piesne sa stali singlovými rádiovými hitmi (Maturantky, Páni v najlepších rokoch, V súkromnom bistre, Podobnosť čisto náhodná, Prosperita...)

Okrem toho nahral Lipa tri platne so skupinou Blues Band Luboše Andršta a mnoho ďalších nahrávok s rôznymi zoskupeniami (T+R Band, Combo P. Lipu...).

Medzi Lipových obľúbencov patria Ray Charles, Al Jarreau, Jimmy Rushing či Joe Cocker, mnoho slávnych mien dotiahol na BJD, sám bol považovaný za jedného za najlepších európskych jazzových spevákov.

Prvou mimorpešovskou Lipovou formáciou boli Struny (1963-66), nasledovala Istropolitana a Blues Five, kde pôsobil aj Jaro Filip. Spolupracoval s mnohými hudobníkmi, napr. Gabrielom Jonášom, Emilom Viklickým, Dežom Ursinym, Lacom Gerhardtom, Petrom Breinerom, Pavlom Daňkom, Jurajom Lehotským, Andrejom Šebanom... Stále je aktívny, ako spevák, skladateľ i organizátor hudobného života v Bratislave a na Slovensku.

Z bibliografie:
Lipa sa rád vracia do Prešova: http://www.frenky.sk/?c=12&id=437
Peter Lipa ako organizátor: http://www.frenky.sk/?c=12&id=87

Z éteru:
http://www.frenky.sk/clanok/558/korzovanie_v.html
http://www.frenky.sk/clanok/547/korzovanie_ii-.html

Web: http://www.peterlipa.com/

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK