Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove dnes otvorili kliniku jednodňovej chirurgie

Novú kliniku jednodňovej chirurgie, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť s minimálnou dobou hospitalizácie pacienta, dnes oficiálne otvorili na Bardejovskej ulici v Prešove.

Spoločnosť Gynecology Prešov ju zriadila v prenajatých priestoroch strednej odbornej školy, kde sa predtým nachádzali školské dielne.

Konateľ spoločnosti Martin Smolko uviedol, že ich spoločnosť sa venuje jednodňovej chirurgii už takmer šesť rokov, novozriadená klinika však výrazne rozšíri možnosti pre pacientov v tejto oblasti, ktorá je podľa neho u nás zatiaľ veľmi málo preferovaná.

"Čo sa týka zahraničia, vo vyspelých krajinách ako napríklad Francúzsko či Nemecko, robia viac ako 30 percent všetkých zdravotníckych diagnostických a terapeutických úkonov režimom jednodňovej chirurgie. U nás je to len necelých šesť percent", vysvetlil Smolko.

Zdôraznil, že výhodou takéhoto spôsobu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacienta je krátka doba hospitalizácie, čo zmenšuje riziko pooperačných komplikácií, výskyt infekcií a minimalizuje stres. V neposlednom rade znižuje ekonomické náklady, ktoré sú spojené s dĺžkou hospitalizácie a umožňuje efektívnejšie využívanie zdrojov zo zdravotných poisťovní.

Na novej klinike budú poskytovať jednodňovú zdravotnú starostlivosť a osobitné operačné výkony pre odbory gynekológia, urológia, gynekologická urológia, chirurgia, ortopédia, otorinolaryngológia či plastická chirurgia.

"Zmluvy máme so všetkými zdravotnými poisťovňami. Bohužiaľ situácia v tomto čase je trocha pre nás nevýhodná, pretože niektoré zdravotné poisťovne nás limitujú v počte výkonov. Boli by sme schopní odoperovať niekoľkonásobne väčší počet pacientov, ale vzhľadom na financie si to nemôžeme dovoliť", povedal pre média druhý konateľ spoločnosti Peter Frankovský.

Za služby, ktoré poisťovňa neuhrádza, si pacient musí doplatiť. Podľa Frankovského sú čakacie lehoty minimálne a pacient zariadenie opúšťa v čase od dvoch do 24 hodín po zákroku.

Spoločnosť do prestavby priestorov a vybavenia kliniky investovala približne 750.000 eur. Na ploche 800 metrov štvorcových vybudovali dve samostatné operačné sály, ktoré disponujú modernými prístrojmi a zariadením, tri pooperačné izby a potrebné zázemie.

Smolko dodal, že v budúcnosti počítajú s rozšírením služieb o röntgenológiu a angiografiu a pribudnúť by mala poliklinická časť s ambulantnou zložkou.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK