Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nové prístroje majú predchádzať syndrómu náhleho úmrtia novorodencov

Novorodenecké oddelenia nemocníc vo Vranove nad Topľou, Michalovciach a v Prešove dostali v týchto dňoch ako dar nové prístroje slúžiace na monitorovanie dychu novorodencov. Ide o zariadenia, ktoré majú u detí predchádzať takzvanému syndrómu náhleho úmrtia.

"Syndróm náhleho úmrtia detí je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ, až po smrti dieťaťa. Syndróm spôsobuje náhlu smrť aj celkom zdravých bábätiek zastavením dychu počas spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov", vysvetlila Táňa Tomasch z Nadácie Križovatka, ktorá s finančnou podporou sponzorov a ostatných prispievateľov monitory dychu zakupuje a odovzdáva jednotlivým nemocniciam po Slovensku už niekoľko rokov.

Monitory dychu si budú môcť rodičia novorodencov zapožičať aj do domáceho prostredia. "Tri prístroje, ktoré sme dostali, zostávajú v nemocnici a ďalšie tri budú k dispozícii na zapožičanie", informovala TASR vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia vranovskej nemocnice Božena Sotáková. Ako dodala, podobný, no starší typ prístroja sa pri práci zdravotníckeho personálu oddelenia osvedčil aj v minulosti, pracujú s ním takmer 15 rokov.

Podľa riaditeľky nadácie priviezli prístroje do vranovskej nemocnice v utorok 8. marca a dnes odovzdali monitory nemocniciam v Michalovciach a Prešove.

"K dnešnému dňu sme podporili 47 nemocníc na celom Slovensku a vybavili sme ich 362 monitormi", konkretizovala Tomasch s tým, že s ich nákupmi budú pokračovať naďalej, keďže je podobných prístrojov na Slovensku stále málo.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK