Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Ponúkajú pomoc ženám na materskej dovolenke

Združenie Mymamy v Prešove otvorilo v novembri minulého roku skúšobnú prevádzku Materského centra. Prvou akciou centra bol Mikuláš. Od nového roku je Materské centrum, sídliace v bezbariérovej budove na Karpatskej ulici 18, na 1. poschodí, otvorené denne a rozšírilo ponuku služieb pre ženy na materskej dovolenke. Idea centra vznikla tak, že zopár žien na materskej dovolenke sa chcelo stretávať vo väčších skupinách a realizovať sa.

„Na západe je bežné, že v každom meste je takéto centrum, aj v Českej republike takéto centrá fungujú,“ povedala Prešovskému denníku Korzár koordinátorka združenia Mymamy Mgr. Martina Adamkovičová, pričom dodala, že na Slovensku sa podobné aktivity len rozbiehajú. Funguje tu niekoľko takýchto centier - v Bratislave, Leviciach, Novom Meste nad Váhom, Trnave a na východe v Košiciach a Poprade. „Práve popradské Bambino je akýmsi patrónom materských centier, aj v Prešove nám organizačne pomohli pri vzniku centra,“ podotkla Martina Adamkovičová.

Materské centrum v Prešove funguje na princípe pomoci matkám na materskej dovolenke. Ponúka rady, konzultácie, vzdelávacie programy, či priamu opatrovateľskú službu, keď si matky môžu nechať v centre postrážiť dieťa, ak potrebujú niečo vybaviť. „Fungujeme na báze dobrovoľnosti. Financie máme zo sponzorských darov a z grantov. Vstup do centra je bezplatný. Môže doň prísť každý, bez rozdielu pohlavia, veku, rasy, či vyznania.“

Od nového roku je Materské centrum otvorené denne (počas pracovných dní) od 9. do 12. hodiny. Záujemcovia o jeho služby sa môžu kontaktovať na čísle 0907 906 453. Podľa Adamkovičovej slov ponúka centrum možnosť dostať sa z izolácie ženám na materskej, ale priestor v ňom majú i matky s postihnutými deťmi, ktorým pomáha pri integrácii do spoločnosti.

„Do budúcnosti by sme chceli rozšíriť prevádzku centra na celý deň, zatiaľ však máme obmedzené možnosti, najmä priestorové, momentálne máme k dispozícii jednu miestnosť,“ uviedla koordinátorka združenia Mymamy a opísala tri popoludňajšie programy, ktoré fungujú už od nového roka.

Prvým je kalanetika pre mamičky, ďalším predpôrodná príprava, ktorá zahŕňa napríklad cvičenia, prednášky, konzultácie s odborníkmi a podobne. Tretím programom je podporná skupina dojčiacich matiek.

„Zareagovali sme na výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie na podporu dojčenia a prirodzenej výživy. Pracovníčky centra k dispozícii na telefóne, ale aj osobne v prípade problémoch matiek s dojčením,“ uviedla M. Adamkovičová a dodala, že okrem rád, výmeny skúsenosti, či poskytnutiu konkrétnej pomoci v spolupracuje združenie aj priamo s novorodeneckým oddelením.

Podľa slov koordinátorky združenia Mymamy je Materské centrum situované na Sídlisku Sekčov preto, že má najvyššiu koncentráciu mladých rodín v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK