Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pozor na byty (daň z nehnuteľnosti)

Ako sme už informovali, bol novelizovaný zákon SNR 162/95 Z. z. o katastri nehnuteľnosti a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon), z čoho pre občanov ohľadom dani z nehnuteľnosti vyplývajú určité povinnosti. V tejto súvislosti sme požiadali o rozhovor vedúcu finančného a plánovacieho odboru MsÚ v Prešove Ing. Máriu Novákovú.

Do akého termínu je daňovník povinný podať priznanie dane z nehnuteľnosti?

- Priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2002 podáva daňovník do 31. 1. 2002. V rovnakom termíne si uplatňuje nárok na úľavu dane z nehnuteľností. Ak priznanie nie je podané včas, správca dane zvýši vyrubenú daň až do 10 % daňovej povinnosti. Prílohu daňového priznania tvorí fotokópia nadobúdacieho dokladu (kúpnej zmluvy, notárskej zápisnice, darovacej zmluvy, dražobnej vyhlášky s vyznačením právnych účinkov vkladu). V prípade, že je u nás evidovaný ako daňovník a v priebehu roka 2001 nadobudol nehnuteľnosť, je potrebné podať v roku 2002 priznanie na všetky nehnuteľnosti, t. j. na skutočný právny stav. Rozhodujúci je právny stav 1. 1. 2002.

V prípade, že u daňovníka nenastali zmeny vo vlastníctve, priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2002 nepodáva. Priznanie k dani podávajú aj daňovníci oslobodení od dane z nehnuteľností, nakoľko týmto spôsobom si uplatňujú nárok na oslobodenie. V prípade, že si daňovník tento nárok neuplatní do 31. 1. 2002, nehnuteľnosť sa stáva predmetom dane a správca dane mu oslobodenie neposkytne.

Sú pre rok 2002 zmeny v podávaní daňového priznania k dani z bytov?

- Chceli by sme upozorniť daňovníkov na novelizáciu zákona SNR 162/95 Z. z. o katastri nehnuteľností. Tu vznikajú zmeny v podávaní daňových priznaní, a to u bytov nadobudnutých podľa osobitného predpisu v zmysle zákona 182/1993 Z. z., teda bytov nadobudnutých zo štátneho, družstevného či obecného bytového fondu. Každý občan, ktorý odkúpil takýto byt, aj keď mu kataster nezaslal zmluvu o prevodu bytu označenú pečiatkou s dátumom právnych účinkov vkladu vlastníctva z katastra nehnuteľností, je povinný do 31. 1. 2002 podať priznanie k dani z bytu. Podaním priznania si uplatní nárok na oslobodenie od dane. Prílohou bude fotokópia zmluvy o prevode bytu, ktorú obdržal od predávajúceho (mesta, družstva, štátu) pri jej uzatvorení. Teda v tomto prípade daňovník nečaká na zaslanie zmluvy z katastra nehnuteľností.

Kedy a akým spôsobom je možné zaplatiť daň?

- Daňovníci registrovaní u správcu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach môžu uhrádzať svoju daňovú povinnosť podľa platobného výmeru z roku 2001, nakoľko v roku 2002 nedošlo k zmene sadzieb dane. Všetci daňovníci budú o výške daňovej povinnosti na rok 2002 upovedomení v zákonnej lehote, a to do 15. marca 2002 zaslaním platobného výmeru, a to formou doručovania do vlastných rúk. Ak daň budete uhrádzať v pokladni mestského úradu, a to v budove na Jarkovej ulici alebo v Istrobanke na účet mesta, č. ú. 10022-442060/4900, ušetríte peniaze aj čas.

Vyrubujete aj daňové penále?

- Daňovú povinnosť je potrebné uhrádzať v zákonných termínoch splatnosti uvedených na zadnej strane platobného výmeru. Daňovník sa dostane do omeškania, ak nezaplatí splatnú daň alebo splátku dane najneskoršie v deň jej splatnosti. V tom prípade správca dane vyrubí penále z dlžnej sumy, a to za každý deň omeškania 0,3 % z nedoplatku dane.

Má daňovník okrem podania daňového priznania aj iné povinnosti voči správcovi dane?

- Daňovník je povinný správcovi dane oznámiť v priebehu zdaňovacieho obdobia rozhodujúce skutočnosti pre vznik a zánik daňovej povinnosti, a to do 30 dní odo dňa, keď tieto skutočnosti nastali. Za nesplnenie tejto povinnosti správca dane uloží pokutu fyzickej osobe najviac 500 korún a právnickej osobe najviac 5000 korún.

Ako je to s daňovými úľavami?

- Daňovníci, ktorí budú žiadať o poskytnutie úľavy, ak dovŕšia 70 rokov veku a občania so ZŤP a ZŤP/S, môžu tak vykonať na formulári, ktorý si vyzdvihnú na daňovom oddelení. Pracovníci daňového oddelenia po preverení oprávnenosti dôvodov premietnu poskytnutie úľavy do platobného výmeru. V prípade nepriznania daňovej úľavy bude daňovník písomne informovaný o dôvodoch. Na urýchlenie komunikácie počas podávania daňového priznania k dani z nehnuteľností na rok 2002, budú v tomto čase pracovníci daňového oddelenia vykonávať iba zber a kontrolu správnosti daňových priznaní. Daňová povinnosť vám bude oznámená v zákonnej lehote, a to do 15. 3. 2002 platobným výmerom. Daňovníci, ktorí majú záujem uhrádzať svoju daňovú povinnosť pred týmto termínom, môžu postupovať podľa platobného výmeru z roku 2001, pretože nedošlo k zmene daňových sadzieb.

V závere by som chcela občanov upozorniť, aby sa o informácie k podávaniu majetkového priznania obracali na Daňový úrad I. (Hviezdoslavova ul.) a Daňový úrad II. (Levočská ul.) v Prešove podľa miesta bydliska. Pracovníci daňového oddelenia finančného odboru MsÚ nie sú kompetentní podávať informácie k tejto problematike.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK