Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Už aj levočskí chirurgovia operujú laparoskopicky

Laparoskopické operácie sa už stabilne vykonávajú aj na chirurgickom oddelení v Levoči.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Hovorkyňa nemocnice Andrea Beňová informovala, že príchodom doktora Alojza Haninca na oddelenie sa stala táto metóda pevnou súčasťou práce levočských chirurgov.

"V Levoči sa touto metódou vykonáva odstránenie žlčníka, slepého čreva, operácia všetkých druhov prietrží, odstránenie chorobných zmien na tenkom, hrubom čreve a celá paleta výkonov orgánov brušnej dutiny", priblížila Beňová. Laparoskopia sa tiež používa ako diagnostická metóda pri chorobách brušnej dutiny. Jej výhodou je minimálna záťaž pre pacienta, obmedzenie pooperačných bolestí a výrazne kratšia doba hospitalizácie.

"Po operácii žlčníka pre žlčníkové kamene pacient odchádza domov tri dni po operácii a je zbavený pooperačných jaziev", objasnila Beňová. Na chirurgickom oddelení v Levoči sa laparoskopicky uskutočňuje približne 17 druhov operácií dutiny brušnej.

Laparoskop je špeciálne upravená kamera so studeným svetlom na báze optických vlákien so sklonom zorného poľa kamery najčastejšie 30 stupňov, čo umožňuje lekárovi takpovediac vidieť za roh. "Levočskí chirurgovia zachytili európsky trend laparoskopickej chirurgie", uzavrela Beňová.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK