PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/8130/presovcania_pobezia_pre_zivot_ako_prvi.html

Prešovčania pobežia pre život ako prví

Jedno z najväčších charitatívnych podujatí na Slovensku Beh pre život sa začne tento rok na východe Slovenska – v Prešove. Už v sobotu 14. mája 2011 stovky bežcov z mesta i širokého okolia zaplavia v tyrkysových tričkách ulice Prešova.
(foto: greatmilan)
(foto: greatmilan)

Cieľom behu je urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň prispieť na dobrú vec. Tento rok sa organizuje beh na nákup unikátneho prístroja ELISpot, ktorý je dôležitý pre výskum rakoviny, konkrétne na prípravu protinádorových vakcín. Vlani sa Behu pre život v Prešove zúčastnilo rekordných 2 345 ľudí. Celkovo sa do behov počas troch ročníkov zapojilo vyše 15 000 ľudí!

Beh podporia patróni z celého Slovenska
Beh v každom meste podporujú patróni – známi rodáci. „Tento rok sa môžeme pochváliť novými patrónmi, ktorí rozšírili rady priaznivcov a podporovateľov projektu. V Prešove bude v premiére pri štarte tento rok aj rodáčka a úspešná mladá hudobníčka Katarína Knechtová, v Bratislave charizmatický herec Jozef Vajda. Trenčín podporí slovenský hokejový hrdina a kapitán Dukly Trenčín Ľubomír Sekeráš“, dodal Michal Dyttert. Okrem nových patrónov Bratislavu už tradične podporí operný spevák Martin Babjak spolu s medzinárodnou prezentérkou aerobiku Luciou Medekovou. Nitrianskych účastníkov odštartujú aj v tomto roku herci Eva Pavlíková a Ján Greššo. V Žiline bude opäť patrónom Behu známy futbalista, bývalý 27-násobný reprezentant Slovenska, Vladimír Labant.

Beh môže podporiť každý
Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície, vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či so štvornohým miláčikom. Štart a cieľ bude aj v tomto roku pri obchodnom domoch Tesco Prešov, kde bude prebiehať aj sprievodný zábavný program pre malých aj veľkých účastníkov. „Sme radi, že sa beh aj v tomto roku koná pod záštitou primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho“, poznamenáva Michal Dyttert. Účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko a štartovné číslo, v cieli zas medailu a malé občerstvenie – ovocie, nápoj a tašku s darčekmi od partnerov projektu. Všetky informácie o behoch vrátane trasy a možností prispenia sú na internetovej stránke www.behprezivot.sk alebo na facebookovej stránke Tesco Beh pre život a na Youtube.

Ohliadnutie sa za minulým ročníkom
Rok 2010 priniesol Behu pre život obrovský záujem verejnosti. Spolu v štyroch mestách Slovenska - Nitre, Bratislave, Prešove a v Žiline sa zúčastnilo 8 737 nadšencov. Vlani cez štartovné, sms, on-line či iné formy príspevkov ľudia na výskum rakoviny celkovo prispeli sumou 68 – tisíc €. Nadácia Výskum rakoviny za vyzbierané peniaze zakúpila unikátny diagnostický prístroj pyrosekvenátor pre Ústav experimentálnej onkológie SAV.
Na Slovensku každú štvrťhodinu pribudne jeden onkologický pacient a počet onkologických ochorení neustále rastie. Ročne ochorie na rakovinu až vyše 25 - tisíc ľudí a zomrie okolo 12 - tisíc pacientov. Sú to vysoké čísla, preto výskum rakoviny a jeho podpora stále viac naberá na dôležitosti“, povedala prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.

 
6.4.2011 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 2594 krát