Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Vysoká objasnenosť násilných činov

Tretie miesto v objasňovaní trestnej činnosti na Slovensku patrí policajtom Prešovského kraja. Percento objasnenosti v roku 2001 je 61,2. Viac ako polovicu z 10 520 trestných činov spáchaných v Prešovskom kraji tvorí majetková trestná činnosť. Jej objasnenosť je necelých štyridsať percent.

Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ Magdalény Fečovej tvoria takmer polovicu trestných činov majetkovej povahy krádeže vlámaním.

Úspešnosť v objasňovaní vlámaní sa oproti roku 2000 znížila o viac ako dve percentá. Zlodeji podľa štatistík najviac zaostrili na rekreačné chaty. Minulého roku sa dostali do 399-tich. 117 vybielení chatových priestorov policajti objasnili.

Medzi najzávažnejšie trestné činy z hľadiska chráneného záujmu a spoločenskej nebezpečnosti patria trestné činy násilnej povahy. Na tomto úseku objasnili policajti 1557 skutkov z celkového počtu 1651. Podarilo sa im objasniť 14 z pätnástich vrážd. Za najbrutálnejšiu označila hovorkyňa Fečová júnovú vraždu v obci Hermanovce (okres Prešov). Štyridsaťšesťročný nezamestnaný Ján G. v noci zo 4. na 5. júna vo svojom dome zabil svojho mladšieho kamaráta Slávka A. K vražde sekerou sa odhodlal po spoločnom vyslopaní značného množstva alkoholu. Okrem množstva úderov do chrbta, tváre a krku mu sekerou odsekol pravú nohu v oblasti členku. K brutálnemu činu sa ráno sám priznal.

Závažným činom násilnej povahy je aj lúpež. Tých bolo v roku 2001 na území kraja 124. Objasniť sa ich polícii podarilo 97. Vydieranie zaznamenali na území kraja 76 krát. Štyri prípady zostali zatiaľ neobjasnené. Násilie páchané na verejných činiteľoch sa v kraji vyskytlo 47 krát. O úspešnosti pri objasňovaní týchto skutkov svedčí číslo 46.

Dobré výsledky dosiahli pri objasňovaní mravnostnej trestnej činnosti. Zo 167-mich mravnostných deliktov sa im nepodarilo objasniť len jediný prípad znásilnenia. K objasneným patrí 29 znásilnení a 121 pohlavných zneužívaní.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK