Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Fakultná nemocnica začala s výstavbou internistického monobloku

Slávnostným poklepaním základného kameňa stavby dnes Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) oficiálne spustila výstavbu internistického monobloku.

FNsP J.A.Reimana Prešov - Internistický monoblok (vizualizácia)

Nová budova bude stáť v areáli na Hollého ulici v susedstve chirurgického monobloku. Náklady na projekt prestavujú 26,2 milióna eur, pričom 95 percent nemocnica získala z operačného programu zdravotníctvo.

Základný kameň stavby dnes slávnostne požehnali predstavitelia piatich cirkví. Na slávnostnom poklepaní kameňa sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ten konštatoval, že mesto i celý región takéto moderné zariadenie nutne potrebuje.

"V tomto pavilóne bude množstvo nových pracovísk, nových priestorov, ktoré zlepšia podmienky pre ľudí, ktorí tu pracujú, a samozrejme aj pre pacientov, a tým sa zvýši kvalita zdravotnej starostlivosti", povedal Uhliarik. Dodal, že podobné stavby pripravujú v košickej fakultnej nemocnici a v Banskej Bystrici.

Riaditeľ FNsP Ľubomír Jacko uviedol, že v prešovskej nemocnici sa naposledy interné pavilóny otvárali pred 45 rokmi. V súčasnosti sú už zastarané, nie je tu dobrá izolácia, čo je príčinou vysokých nákladov nielen na prevádzku, ale i na opravy. Podľa riaditeľa priestory v nich už nevyhovujú súčasným nárokom.

V novej šesťpodlažnej budove budú umiestnené 1. a 2. interná klinika, kardiocentrum, kardiológia, neurologická klinika, geriatria a centrálny internistický príjem.

"Tento monoblok bude spojený s monoblokom chirurgickým spojovacím tunelom. To znamená, že odpadnú náklady na prevoz pacientov z internej kliniky na chirurgiu, traumatológiu alebo naspäť, čo je najčastejším transportom v rámci našej nemocnice", konštatoval Jacko. Doplnil, že peniaze z eurofondov budú použité jednak na stavebné práce, čo by malo prestavovať sumu zhruba 17 miliónov eur, a zvyšok by mal slúžiť na vybavenie vrátane prístrojov.

Dokončenie projektu je naplánované na marec 2013. Podľa ministra Uhliarika v tom čase by už nemocnica mohla byť transformovaná na akciovú spoločnosť.

Riaditeľ FNsP doplnil, že v areáli nemocnice je viacero budov, ktoré by potrebovali stavebné úpravy. V súčasnosti uvažujú o rekonštrukcii a modernizácii budovy starej pôrodnice, ktorú by rovnako chceli realizovať z eurofondov.

FNsP J.A.Reimana Prešov - Internistický monoblok (vizualizácia)
FNsP J.A.Reimana Prešov - Internistický monoblok (vizualizácia)
FNsP J.A.Reimana Prešov - Internistický monoblok (vizualizácia)

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
29.4.2013 V areáli fakultnej nemocnice dnes otvorili nový internistický pavilón 29.5.2011 FOTO: Výstavba internistického monobloku FNsP v Prešove
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK