Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Falošné bankovky čoraz dokonalejšie

Falzifikát stodolárovej bankovky odhalila nedávno pracovníčka Investičnej a rozvojovej banky, a. s., v Humennom. Ukrajinec Alexander H. z Užhorodu ju predložil pri menení 470-tich dolárov. Keďže na jednej z menených stodolároviek chýbala vodotlač a papier bol nekvalitný, bola zaslaná na skúmanie do skúšobne platidiel NBS Bratislava. Alexander H. tvrdí, že falzifikát dostal v užhorodskej banke. Nejde však, ako uvádza Prešovský denník Korzár, o ojedinelý prípad...

Na území Prešovského kraja v priebehu roku 2001 zachytila polícia 132 falzifikátov. Podľa štatistík ich bolo najviac v okrese Poprad. Išlo prevažne o talianske líry - stotisícovky.

Takýchto bankoviek zachytili pod Tatrami devätnásť, všetky so stupňom nebezpečnosti 3. V rámci kraja mali najväčšie zastúpenie falzifikáty 100 DM, 100 000 ITL a 100 USD.

V slovenskej mene sa najviac falšujú tisíckorunáčky. V porovnaní s rokom 2000 sa na území Prešovského kraja vyskytlo o 35 falzifikátov viac.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Magdalény Fečovej sa okrem počtu falzifikátov v poslednom období stále zvyšuje aj ich kvalita.

„Páchateľmi sa často stávajú mladistvé osoby, najmä študenti stredných, alebo vysokých škôl, ktorý majú prístup k výpočtovej technike. Pomocou scanerov a farebných tlačiarní vyrábajú falzifikáty, neuvedomujú si pri tom trestnoprávnu zodpovednosť svojej činnosti,“ tvrdí M. Fečová.

Falzifikátom sa podľa nej môže stať i pravá bankovka. Takýto prípad sa vyskytol v okrese Poprad. Páchateľ podľa nej vystrihol jednotku z rohov jednodolárovej bankovky, na jej miesto prilepil číslo desať.

Odhaliť výrobcu falzifikátov je podľa hovorkyne Fečovej ťažké. V okrese Prešov sa polícii minulého roku podarilo odhaliť mladíka, ktorý na svojom počítači vyrobil 18 tisíckorunových falzifikátov. Dva obdobné falzifikáty a ich tlačiara sa podarilo policajtom odhaliť v okrese Kežmarok. Popradskí policajti našli falšovateľa dvoch českých päťtisícok.

„Ďalší maloletý páchateľ T. J. tu vyrobil dokonca falzifikát slovenskej päťdesiatkorunáčky,“ tvrdí.
Receptom hovorkyne na boj proti falzifikátom je „nenakupovať bankovky cudzej meny od osôb, ktoré nemajú na zmenárenskú činnosť povolenie“. Istotu podľa nej zaručujú len peňažné ústavy a zmenárne.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK