Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Občania v referende odvolali starostu obce Kvakovce, rozhodol jeden hlas

Občania obce Kvakovce, okres Vranov nad Topľou v sobotňajšom (16.4.) referende rozhodli o odvolaní starostu Vladislava Kolesára. Ten sa mieni voči výsledkom odvolať, pretože podľa neho bolo referendum bolo zmanipulované.

"Z 366 voličov bolo hlasovať 184, z toho bol jeden lístok neplatný, počet hlasov áno bolo 179 a počet hlasov nie boli štyri, tým pádom to bola nadpolovičná väčšina. Tesne o jeden hlas občania rozhodli o tom, že starosta bude odvolaný", konkretizovala predsedníčka obecnej referendovej komisie Mária Tutková.

Ako ďalej uviedla, objavilo sa viacero žiadostí od voličov, aby prišla komisia k nim domov s prenosnou urnou. "Ľudia sa báli prísť na úrad, lebo pán starosta tu celý deň bol, " objasnila Tutková. Komisia podľa nej chodila s prenosnou urnou nielen k imobilným voličom, ale aj k iným voličom, ktorí o to požiadali. "Bolo ich viac ako 20, " doplnila.

Bezprostredne po skončení referenda na jeho výsledky reagoval aj starosta Vladislav Kolesár. Podľa neho bolo referendum zmanipulované a s najväčšou pravdepodobnosťou podá trestné oznámenie. "Poslanci celý deň chodili s prenosnou urnou, už mi volali občania, že boli nútení pod nátlakom, aby sa zúčastnili. Minimálne päť občanov to dosvedčí. Keby to bolo o osem hlasov, je to iné, ale je to o jeden hlas a oni ešte o 21.45 s urnou utekali, aby získali dva hlasy, je to smiešne", konštatoval Kolesár. Určite sa vraj poradí, no nenechá to tak, pretože nechce sklamať ľudí, ktorí mu dôverovali.

Poslanci obecného zastupiteľstva v Kvakovciach prijali uznesenie o vyhlásení miestneho referenda o odvolaní starostu ešte 24. marca. Podľa nich hrubo a opakovane zanedbáva svoje povinnosti, porušuje zákony, uznesenia obecného zastupiteľstva a všeobecne záväzné právne predpisy. Kolesár však tieto obvinenia už dlhšie odmieta.

Podľa jedného z poslancov obecného zastupiteľstva Jána Tutka, ktorý bol v minulosti viacero funkčných období starostom Kvakoviec, boli súčasťou zasadnutia kvakovských poslancov za Kolesára časté slovné útoky zo strany niektorých miestnych obyvateľov, došlo aj k fyzickej potýčke. Starosta si však myslí, že za útokmi a údajným vyťahovaním klamstiev na jeho osobu je nespokojnosť niektorých jedincov s minuloročnými komunálnymi voľbami, hlavne zo strany jeho súperov.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK