Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FOTO: Raymanove dni 2011

Tento týždeň si pripomíname narodenie a zároveň smrť lekára, meteorológa, lekárnika a fyzikusa Jána Adama Raymana. Paradoxne, narodil sa i zomrel v ten istý deň – 23. apríla 1690 uzrel svetlo sveta a 23. apríla 1770 ho navždy opustil. Jeho rodným mestom bol Prešov, kde pôsobil ako mestský, prípadne župný lekár.

Na Gymnáziu Jána Adama Raymana učili žiaci.
Na Gymnáziu Jána Adama Raymana učili žiaci.

Celý život zasvätil medicíne, už od raného detstva – jeho rodina totiž vlastnila i spravovala lekáreň. Raymanovci svoje poslanie lekárnikov brali ako umenie. O Raymanovom primknutí k rodnej lekárni svedčí aj odmietnutie lákavých ponúk zo zahraničia. Už ako 23-ročný absolvent sa tešil obrovskej úcte Prešovčanov, keď bol tak mladý vymenovaný za mestského fyzikusa.

Najznámejším počinom Jána Adama Raymana je však očkovanie proti čiernym kiahňam. Riadiac sa vlastnou zásadou „skúsenosť má pre mňa väčšiu cenu ako všetko rozumkárstvo“ odskúšal očkovanie na vlastnej dcére Márii Alžbete. Tento jeho pokus sa rozšíril do celej Európy – v pomerne krátkom čase sa nechali zaočkovať dve anglické princezné, neskôr celý anglický dvor, ruská cárovná Katarína a napokon sa stalo očkovanie proti čiernym kiahňam bežnou praxou.

Gymnázium Jána Adama Raymana na počesť muža, podľa ktorého bolo pomenované, skladá mu úctu práve v tomto čase. Pod záštitou obdobia známeho na škole ako „Raymanov týždeň“ nosia študenti aj učitelia šaty rovnakej farby , v štýle dúhy, deň čo deň postupujú od červenej, oranžovej, žltej až po modrú a zelenú. Avšak tento rok kvôli Veľkej noci bude Raymanov týždeň ukrátený o štvrtok a piatok, preto sa celá akcia nesie pod názvom Raymanove dni. Ale aj v skrátenom čase optimistické farby dúhy prinášajú úsmev a pocit jednoty i spolupatričnosti, ako s učiteľmi, tak aj študentmi navzájom.

Tento týždeň je škole spestrením, odľahčením. Pri vstupe už zrána víta prichádzajúcich veselá hudba, takže raňajšie príchody do školy a práce sú oveľa ľahšie. V priebehu dňa sú ponúkané ďalšie aktivity, napríklad predstavenie Študentského divadla GJAR: „Čaj u pána senátora“ alebo Tea Ceremony (t.j. tradičné podávanie čaju v Japonsku), či rôzne prezentácie konajúce sa vo vestibule školy. Celý týždeň beží tzv. Súťaž dverí - čiže súťaž jednotlivých tried o najkrajšie vyzdobené dvere.

Čo sa samotného vyučovania týka, študenti (a hádam aj učitelia) sú počas Raymanovho týždňa zbavení stresov. Maturanti si skúšajú úlohu učiteľa – to ich však stresu nezbavuje – a učia mladšie ročníky dejepis, občiansku náuku, slovenčinu, literatúru, umenie a kultúru a na angličtine sa študenti môžu dočkať besied s bývalými študentmi zo zahraničia, s bohatými skúsenosťami.

Na pripomenutie Raymanových zásluh sa študenti môžu venovať „pokusom z Raymanovej lekárne“, či meteorologickým pozorovaniam. A keďže v tomto období prebieha Deň Zeme, venujú sa čisteniu okolia školy a zberu hliníkovej fólie. Napokon sa v priebehu týchto troch dní môžu tešiť na prezentácie, filmy, tajničky, či dokonca hry v podobe obľúbenej televíznej relácie Partička a na záver si žiaci zmerajú sily v „medziročníkovom volejbalovom turnaji“.

Text: Daniela Straková, 4. C
Foto: greatmilan

Učitelia dostali stoličku vzadu.

Učitelia dostali stoličku vzadu.
Takto vyzerala príprava receptov z Raymanovej lekárne.

Takto vyzerala príprava receptov z Raymanovej lekárne.
Správni GJARkovci si zohnali dokonca oranžové reflexné vesty.

Správni GJARkovci si zohnali dokonca oranžové reflexné vesty.
Ukážka japonskej kultúry.

Ukážka japonskej kultúry.
Vstrede koordinátorka  Žiackej školskej rady Paedr. Tamara Pavlovova, vľavo podpredsedníčka ŽŠR Anna Rakovska, vpravo predsedníčka ŽŠR, Alexandra Mosejova.

Vstrede koordinátorka Žiackej školskej rady Paedr. Tamara Pavlovova, vľavo podpredsedníčka ŽŠR Anna Rakovska, vpravo predsedníčka ŽŠR, Alexandra Mosejova.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK