Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Naučme sa robiť veci verejné v daných podmienkach

Zvíťazil záujem mesta XXIII. riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa konalo na začiatku uplynulého týždňa malo v programe prerokovanie a schválenie najdôležitejšieho dokumentu mesta - rozpočtu na rok 2002. Prijali sme rozpočet, ktorý predurčuje možnosti mesta a vyčleňuje prostriedky pre jednotlivé oblasti života v ňom. Rozpočet, v ktorom je na strane príjmov i výdavkov rovnaká číslica - 505 miliónov 700 tisíc Sk.

Iste by si každý z nás vedel predstaviť, alebo lepšie povedané želal, rozpočet s vyššími príjmami a z toho vyplývajúcimi vyššími výdavkami. Všetci totiž vieme, že finančné možnosti podstatne limitujú rozvoj mesta, stav verejných priestranstiev a zariadení, investície v meste, ale aj úroveň služieb, ktoré mesto zabezpečuje cez svoje kompetencie. Napriek želaniam by sa asi ťažko našiel niekto, kto by povedal, koľko prostriedkov je dosť na to, aby bol uspokojený každý občan, alebo návštevník mesta. V tejto súvislosti treba povedať, že som doteraz nestretol žiadneho predstaviteľa miestnej samosprávy, nielen zo Slovenska, ale z ktorejkoľvek krajiny sveta, ktorý by sa nesťažoval na nedostatok zdrojov. Aj keď je to rovnaké v Anglicku, Taliansku, Nemecku, Francúzsku, či USA, všade mestá rastú a rozvíjajú sa paralelne s hundraním ich predstaviteľov a nespokojnosťou ich obyvateľov. Nakoniec si musíme všetci, poslanci, občania i štatutárni zástupcovia uvedomiť, že nie je umením robiť čosi za podmienok, že máme všetko, čo si zaželáme. Umením je urobiť čosi užitočné pre nás všetkých v podmienkach, ktoré sú jednoducho dané.

Aj keď som rozpočet označil za najdôležitejší dokument schvaľovaný orgánmi mesta len raz v roku a na celý rok, rozprava k predloženému návrhu na zasadnutí MsZ nebola ani bohatá, ani búrlivá. Mnohí totiž začínajú chápať limity a takmer všetci sa usilujú o zmysluplné využitie toho, čo máme, alebo budeme v priebehu roka mať. A tak zo 47 prítomných poslancov za rozpočet hlasovalo 41, proti bol len jeden. I toto dokazuje, že ak ide o záujem mesta, ustupuje do úzadia stranícka príslušnosť. Dobrá argumentácia presvedčí i politických oponentov.

Dôležité dokumenty

Z prerokovaných bodov spomenutého zasadnutia MsZ sa chcem zastaviť ešte pri dvoch. Obidva sa do programu dostali do bodu rôzne na poslednú chvíľu. Prvým z nich bola informácia o verejnom prerokovaní environmentálneho posúdenia trasy diaľnice D1 pozdĺž mesta Prešov a o návrhu stanoviska mesta. Druhým, informácia o výsledku urbanisticko- architektonickej súťaže na revitalizáciu domov na ulici Majakovského a Sabinovskej. Obidva problémy sú v centre záujmu nielen Prešovčanov, ale aj médií. I preto niekoľko postrehov k nim.

Trasa diaľnice sa stala témou, cez ktorú sa mnohí už roky usilujú diskreditovať vedenie mesta. Doteraz neviem, či preto, že existuje obava zo zrady záujmov mesta, alebo preto, že je to vďačná téma, cez ktorú sa dá i politicky ťažiť. V každom prípade má mesto v zákone stanovenú povinnosť vyjadrovať sa k aktivitám investorov, ktorí plánujú napríklad výstavbu cestnej siete na jeho území. Tak tomu bolo i pri posudzovaní návrhov trás diaľnice, ktoré navrhuje Slovenská správa ciest. Vyjadrenia mesta však musia byť v súlade s platnými zákonmi, tak štátnymi, ako aj mestskými. I preto nemôže mesto zaujať k rôznym aktivitám napríklad pozitívne stanovisko, ak sa predstavy investora nezhodujú s riešeniami definovanými v Územnom pláne sídelného útvaru Prešov a na druhej strane záporné stanovisko, ak investor uvažuje s niečím, čo je v súlade s uvedeným dokumentom. Aj v prípade stanoviska k spomínanej štúdii a trasám diaľnice, ktoré boli v nej posudzované, sme museli konštatovať, čo je a čo nie je v rozpore s dokumentom, ktorý je v meste Prešov záväzný. Ukázalo sa, že v návrhoch na pokračovanie je nekontroverzný len úsek diaľnice od napojenia na už dnes existujúcu diaľnicu od Košíc, po križovatku pri ZVL. V tomto úseku nič nebráni pokračovaniu v príprave výstavby. Ďalšie časti odporúčané v správe sú v rozpore s platnou územno-plánovacou dokumentáciou mesta, čo znamená, že nemôže prebiehať legislatívna príprava pre ich výstavbu. Na druhej strane nič nebráni pokračovaniu výstavby Nábrežnej komunikácie v smere na Košice, teda od Mestskej haly po uzol, či križovatku pri ZVL. V takomto zmysle bolo v MsZ odsúhlasené aj stanovisko mesta pre Ministerstvo životného prostredia SR.

Do Európy aj cez Wroclaw

Domy v lokalite Majakovského ul. a Sabinovskej ul., ktoré sa postupne vyprázdňujú, budú podľa uznesenia MsZ z minulého roku rekonštruované na nájomné byty tak, aby mesto mohlo využiť štátny príspevok na takýto charakter bytov. S cieľom revitalizovať celé územie v blízkosti centra mesta a pripraviť dobe zodpovedajúce byty pre budúcich nájomníkov bol v orgánoch mesta prijatý postup, ktorý má zabezpečiť začatie rekonštrukčných prác ešte v tomto roku. Prvý krok, urbanisticko-architektonická súťaž, je za nami. Či úspešne, to ukáže čas. Riešenie, ktoré ako víťazné vybrala odborná porota, totiž vyvolalo diskusiu, ktorá dokazuje rozpor medzi pohľadom odbornej architektonickej obce a reprezentáciou občanov mesta. Nie je to prvý prípad v meste, keď porota, či odborný útvar uprednostnili riešenie, s ktorým sa verejnosť nestotožnila. Zatiaľ verejnosť reprezentovali poslanci MsZ, z ktorých výrazná časť vyjadrila nespokojnosť s návrhom. Na dlhé diskusie v širokej verejnosti nie je čas, ak chceme stihnúť prípravu tak, aby sme mohli začať ešte v tomto roku. Preto stojíme pred zložitým problémom. Verím však, že za pomoci odborníkov delegovaných jednotlivými poslaneckými klubmi MsZ sa podarí nájsť také riešenie, aby bol vlk sýty aj baran celý. Teda, aby sme sa nerozhádali a stihli všetko v termínoch.

Časť uplynulého týždňa som s malým doprovodom strávil v poľskom meste Wroclaw. Po dlhých diskusiách so zastupiteľskými orgánmi protagonistických miest Česka, Maďarska, Poľska a na Slovensku, bolo do spomenutého poľského mesta zvolané stretnutie zástupcov miest Olomouca, Pecsu, Wroclawi a Prešova, aby sme prerokovali možnosti organizovať festivaly krajín Višegrádskej štvorky. Na stretnutí sme dospeli k záveru, ktorý vyústil do spoločného prehlásenia, zorganizovať prvé podujatie už toho roku na jeseň. Podujatie bude pod záštitou prezidentov krajín V4 a bude v jednotlivých mestách prezentovať kultúru a spôsob života v spomenutých krajinách. Jednotlivé kroky prípravy a zázemie, ktoré je potrebné vytvoriť podlieha schváleniu orgánov jednotlivých miest. I preto podrobnejšie informácie až po prijatí potrebných dokumentov. V každom prípade je to cesta, ako dostať Prešov do povedomia nielen v krajinách, kde sa budú festivaly konať, ale do povedomia Európy i sveta. Preto je vítaný každý podnet a každá pomocná ruka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK