Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Živá krížová cesta sa stretla tradične s veľkým záujmom verejnosti

Utrpenie a smrť Ježiša Krista si dnes prišli do Prešova pripomenúť tisícky ľudí. Organizátorom živej krížovej cesty počas Veľkého piatku je už tradične skupina veriacich z Nižnej Šebastovej.

Utrpenie a smrť Ježiša Krista si dnes prišli do Prešova pripomenúť tisícky ľudí
Utrpenie a smrť Ježiša Krista si dnes prišli do Prešova pripomenúť tisícky ľudí

Štvrtý ročník podujatia sa už druhýkrát konal kvôli záujmu verejnosti v centre Prešova. V prvých dvoch rokoch ho zorganizovali veriaci v Nižnej Šebastovej.

"Prvé tri ročníky nás presvedčili o tom, že atmosféra, ktorú vedia vytvoriť naši herci stvárnením jednotlivých obrazov, ponúka ľuďom priestor na rozjímanie, zamyslenie i modlitbu. Boh poslal na zem svojho syna, aby nás vykúpil. Jeho smrť a následné vzkriesenie je nádejou pre nový život", povedal pre TASR správca rímskokatolíckej farnosti v Nižnej Šebastovej Peter Gombita s tým, že na realizácii cirkevného podujatia sa dnes podieľalo asi 50 amatérskych hercov a ďalších niekoľko desiatok dobrovoľníkov.

Krížovú cestu dnes začali o 10.00 h pred budovou prešovskej radnice. Sprievod hercov v dobových kostýmoch a návštevníkov Prešova smeroval po prechode viacerých ulíc mesta napokon do Záhrady umenia, kde došlo k stvárneniu ukrižovania Ježiša Krista.

"Každý z nás má svoju životnú cestu, každý si nosíme svoj kríž. Pre mňa osobne je posolstvom tohto dňa - nesúď a odpúšťaj", uviedol na margo dnešného podujatia primátor Prešova Pavol Hagyari. Dodal, že Veľký piatok je možnosťou pre zastavenie človeka a pouvažovaním nad zmyslom jeho života.

"Pre nás veriacich je to veľký sviatok. Človek sa tu príde tak duševne očistiť, porozjímať. Je potrebné v duchu sa sám so sebou niekedy porozprávať a porozmýšľať, ako to vtedy vlastne bolo. Koniec koncov všetko je vo svätom písme, ale dobré je prísť si to osobne pozrieť a obnoviť v pamäti", vysvetlil svoje dojmy zo živej krížovej cesty Štefan Gajdoš z Prešova.

"Boli sme minulý rok a prišli sme aj teraz. Je to pre mňa výnimočný a sviatočný deň. Človek sa upokojí a povzbudí na ďalšie dožitie, ako my starší hovoríme", dodala s úsmevom dôchodkyňa z Prešova.

Veľký piatok si dnes pripomínajú veriaci okrem krížovej cesty aj pašiovými sprievodmi. Jeden z nich sa dnes začína o 13.00 h v Košiciach pri Jakabovom paláci. Podľa moderátora košického Ekumenického spoločenstva Dušana Havrilu sa ho zúčastnia zástupcovia viacerých cirkví. Stretnutie veriacich pomenovali organizátori podujatia Ukrižovaný zjednocuje. Pašiový sprievod za účasti predstaviteľov rôznych cirkví dnes organizujú napríklad aj v Michalovciach.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
22.4.2011 FOTO: Živá krížová cesta
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK