Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Frenkyho hudobná encyklopédia špeciál: Top akcie 90. rokov

Flashback do hudobného diania v Prešove. Pozrime sa na to, čo bolo top udalosťou. Z koncertov, ktoré sa v deviatej dekáde odohrali v Prešove, najviac zostali v pamäti Jethro Tull a King Crimson, stabilnú pozíciu mala Rocková liga, ale rezonovala i "Marakaňa" či Jazz Prešov.

Možnosti verejnej prezentácie pre hudobné skupiny boli v 90. rokoch 20. storočia v Prešove obmedzené. Napriek tomu sa v metropole Šariša konalo viacero podujatí, ktorých sa mohli muzikanti a diváci zúčastniť či už aktívne, alebo pasívne. Pripomeňme si hudobné udalosti daného obdobia, ako ich vidia priamo zainteresovaní, ktorých sme oslovili formou dotazníka.

Dotazník bol ponúkaný vytypovaným i náhodným ľuďom, ktorí boli zainteresovaní do diania v prešovskej hudobnej scény 90. rokov. Či už išlo o fanúšikov, hudobníkov, organizátorov či inak zainteresovaných osôb. Dotazník vyplnilo približne 50 respondentov spĺňajúcich vyššieuvedené kritériá, rôzneho pohlavia, veku a hudobného zamerania. Respondenti mohli uviesť aj viacero odpovedí, resp. neuviesť žiadnu. Dáta boli zozbierané počas roka 2004.

Najviac respondentov považuje za najvýznamnejšiu hudobnú udalosť 90. rokov v Prešove existencie Rockovej ligy (spomenulo si na ňu približne 36 percent respondentov). Takisto ľudia reflektujú na festivaly pod Bikošom – „Marakaňa“ (26 %), ktoré mali viacerých organizátorov. Rezonujú tiež dva koncerty, ktoré v prešovskom amfiteátri usporiadal Miron Slimák - King Crimson a Jethro Tull (zhodne 18 %), ako aj festival Jazz Prešov (16 %).

V dotazníkoch prekročili desaťpercentnú hranicu ešte Festivaly dobrej hudby – Sigord a metalový Slovak Rock Camp, ktorý sa raz uskutočnil v amfiteátri a jeho headlinerom bola česká death-metalová squadra Krabathor. V mysliach ľudí, ktorí sa zaujímajú o hudbu, ostali zafixované i ďalšie podujatia. Napr. Bravo Super Show (hlavná hviezda, DJ Bobo, zaplnila Mestskú halu), festival Za slobodu prejavu na Starej Dúbrave, Gitarfest, Hudbokvas, ale tiež death-metalové festivaly v neďalekom Sabinove či rôzne koncerty v Košiciach.

Z tých prešovských akcií sa v dotazníkoch objavili trebárs akcie Preshow Rock, Rock For Slon, Marlboro Rock In, Colštok, výročné koncerty Mlokov, predstavenie muzikálu Hair v Mestskej hale, koncert skupiny Kool & The Gang pred poloprázdnou Mestskou halou, medzi hudobnými udalosťami nechýba ani pôsobenie rádia Flash.

Spomedzi koncertov neprešovských kapiel sa v dotazníkoch objavili nasledovné: Kabát, Pražský výběr, Zóna A, Bez ladu a skladu, Mňága a Žďorp, Richard Müller, Elán, Team, Spiritual Kvintet, Lenka Filipová, Iva Bittová, Andrej Šeban, Olympic, Čo koho do toho, Kreyson.

Toľko k 90. rokom, podobný dotazník (ale inou metodikou, veď máme internet a lepší elektronický archív) azda pripravíme aj pre nulté roky 21. storočia...

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK