Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Beh pre život odštartoval rekordnou účasťou

Všetky doterajšie rekordy troch predchádzajúcich ročníkov celoslovenského charitatívneho Behu pre život prelomili v sobotu (14.5.) popoludní Prešovčania.

Ako TASR inforomovalôa Katarína Šutárová z organizačného tímu, Behu sa zúčastnilo rekordných 3700 ľudí, čo je o 1355 ľudí viac než vlani. „Prešovčania zároveň prispeli na dobrú vec, výskum rakoviny, štartovným vo výške 11.599,54 eur“, dodala.

Tento rok Beh pre život organizuje Nadácia Tesco spolu s Nadáciou Výskum rakoviny. Z vyzbierané peniaze sa kúpi unikátny prístroj ELISpot, dôležitý pre výskum rakoviny a prípravu protinádorových vakcín. Celkovo sa na Slovensku do behov počas troch ročníkov zapojilo vyše 15.000 ľudí. Druhý z piatich behov nasleduje v sobotu 21.mája v Žiline.

Projekt Beh pre život je čoraz populárnejší, preto okrem pôvodnej Bratislavy, Nitry, Prešova a Žiliny ho rozširujeme o ďalšie mesto – Trenčín“, uviedol Michal Dyttert za Nadáciu Tesco.

Beh v každom meste podporujú patróni – známi rodáci. „Tento rok sa môžeme pochváliť novými patrónmi, ktorí rozšírili rady priaznivcov a podporovateľov projektu. Ptrónkou behui pre život v Prešove je rodáčka a úspešná mladá hudobníčka Katarína Knechtová, v Bratislave charizmatický herec Jozef Vajda a Trenčín podporí slovenský hokejový hrdina a kapitán Dukly Trenčín Ľubomír Sekeráš“, dodal Dyttert. Okrem nových patrónov Bratislavu už tradične podporí operný spevák Martin Babjak spolu s medzinárodnou prezentérkou aerobiku Luciou Medekovou. Nitrianskych účastníkov odštartujú aj v tomto roku herci Eva Pavlíková a Ján Greššo. V Žiline bude opäť patrónom Behu známy futbalista, bývalý 27-násobný reprezentant Slovenska, Vladimír Labant.

Rok 2010 priniesol Behu pre život obrovský záujem verejnosti. Spolu v štyroch mestách Slovenska - Nitre, Bratislave, Prešove a v Žiline sa zúčastnilo 8.737 nadšencov. Vlani cez štartovné, sms, on-line či iné formy príspevkov ľudia na výskum rakoviny celkovo prispeli sumou 68.000 eur. Nadácia Výskum rakoviny za vyzbierané peniaze zakúpila unikátny diagnostický prístroj pyrosekvenátor pre Ústav experimentálnej onkológie SAV.

Súvisiace články
14.5.2011 FOTO: Beh pre život
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK