Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

London Elektricity na Dobrom Festivale 2011

Tony Colman, tak znie občianske meno človeka, ktorý sa ukrýva pod umeleckým menom London Elektricity. Na svete je len málo ľudí, ktorí stáli pri zrode drum and bassu a radikálne ovlyvnili jeho vývoj a smerovanie a Tony medzi takýchto ľudí rozhodne patrí.

Tony Colman LONDON ELEKTRICITY (HOSPITAL/UK)
Tony Colman LONDON ELEKTRICITY (HOSPITAL/UK)

Tak ako každý správny hudobník, Tony začínal svoju púť v rôznych jazzfunkových kapelách ako vynikajúci klavirista, gitarista a občas si tiež privyrábal aj lekciami spevu. V polovici 90-tych rokov minulého storočia ho však zasiahla a ovplyvnila prudká vlna ravu a elektronickej hudby šíriacej sa z brehov Veľkej Británie. V tom čase sa spolu s kolegom Chrisom Gossom rozhodli založiť hudobné vydavateľstvo HOSPITAL RECORDS, kde by mohli dostať šancu producenti nového, energického a dravého štýlu zvaného drum and bass. Toto, dnes už kultové vydavateľstvo, ktoré je synonymum kvality a vysokého štandardu, ovplyvnilo dnb do podoby ako ho poznáme dnes. Tony, ako jeho zakladateľ, manažér a v neposlednom rade aj hudobný producent, je tak priamo zodpovedný za najväčšie hymny dnb, ktoré tu kedy vyšli, ako napr. „Round The Corner“, „Different Drum“, či „Just One Second“. Tony si tak získal prvotriednu reputáciu nielen ako DJ, ale aj ako producent. Sám vydal nespočetný kopec singlov, EP-čiek, remixov a podarilo sa mu dať dokopy 5 štúdiových albumov.

Jeho debutový album „Pull The Plug“ bol vydaný na Hospital-e ešte v roku 1999. O štyri roky neskôr uzrel svetlo sveta jeho zrejme najznámejší album „Billion Dolar Gravy“, ktorý v roku 2005 nasledoval album „Power Balads“. Práve v tomto období sa Tony postaral aj o „live“ stránku svojho projektu London Elektricity. Dal dokopy skupinu hudobníkov ako napr. soulovú speváčku Liane Carroll, ďalšieho vokalistu MC Wrec-a a bubeníka menom Landslide. V takomto zložení majú za sebou kopec vystúpení po celom svete, pri ktorých si ľudia mohli vychutnať dnb v ich jedinečnom „live“ podaní. Z koncertov vznikli aj dve DVD – „Live Gravy“ a „Live At Scala“. V roku 2008 Tony opäť stavil na sólovú produkciu čoho výsledkom bol v poradí štvrtý štúdiový album „Syncopated City“. K jednému z hitov na tomto albume „All Hell Is Breaking Loose“ bol natočený videoklip, ktorý ste mohli vidieť napríklad aj na MTV. Ďalšia vokálna hymna „Just One Second“ sa dočkala mnohých remixov od renomovaných producentov a mohli ste ju nájsť aj na mnohých „Best Of Dnb“ kompiláciách.

Napriek tomu, že Tony neustále vystupuje po celom svete, šéfuje jednému z najlepších dnb vydavateľstiev na svete, pripravuje Hospital podcast (za ktorý mimochodom dostal aj niekoľko cien BT Digital Music Awads), nespí ani ako producent. Dôkazom toho je aj jeho najčerstvejší album „Yikes!“, ktorý vyšiel len v apríli tohto roku. Skladby z neho Tony predstaví aj fanúšikom na Slovensku a to už 2. júla 2011 na Dobrom Festivale v Prešove.

www.londonelektricity.com
www.myspace.com/londonelektricity

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
1.7.2011 Prípravy na Dobrý Festival finišujú 30.6.2011 Kamión Skunk Anansie potrebuje špeciálne povolenia pre príchod na Slovensko 29.6.2011 Miro Tásler o Dobrom festivale 25.6.2011 Skunk Anansie môžete stretnúť v centre Prešova 24.6.2011 Bojové umenia na Dobrom Festivale 23.6.2011 Dobrý Festival: MC Wrec nepríde, zato Elsa Esmeralda a Messy MC áno. 22.6.2011 Dobrý Festival ukáže silu prešovskej hudobnej scény 20.6.2011 Jednodňové vstupenky na Dobrý festival v predaji 8.6.2011 Svetová d´n´b špička z Hospital Records na Dobrom Festivale 24.5.2011 Horská Chata aj na Dobrom Festivale 9.5.2011 Nájdi Dobrý festival a vyhraj lístky 2.3.2011 Skunk Anansie headlinerom Dobrého Festivalu 2011
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK