Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Reforma verejnej správy

V čom sú zmeny medzi prijatou koncepciou a realizovanou reformou? Čo prinesie reforma občanom - daňovým poplatníkom? Ide naozaj o zlacnenie a zefektívnenie systému verejnej správy, alebo len o neúspešný zámer? Je samospráva pripravená prevziať kompetencie? Aká je vízia ďalšieho smerovania reformy?

Na tieto i ďalšie otázky odpovedali na diskusii z cyklu Kam idú vaše peniaze? (Prešov, 13. II. 2002):

RSDr. Milan Ambróz, zástupca prednostu krajského úradu v Prešove,

MUDr. Peter Chudík, predseda Prešovského samosprávneho kraja,

Ing. Viktor Nižňanský, bývalý splnomocnenec vlády pre reformu verejnej správy a predkladateľ koncepcie reformy,

Ing. Dušan Verčimak, tajomník Regionálneho vzdelávacieho centra v Prešove.

Hostí dopĺňali zástupcovia regionálnych médií:

Mária Adamová, Televízia TA 3,

Michal Frank, Prešovský denník Korzár,

Jozef Slivenský, Rádio Východ.

Moderátorkou bola Marta Dovalová (POF).

Na 90 minútovej diskusii sa zúčastnilo približne 60 občanov. Živá, chvíľami až búrlivá debata sa týkala predovšetkým otázkam ďalšieho smerovania reformy, prechodu kompetencií a výkonu úloh samosprávneho kraja, ako aj vízii rozvoja Prešovského kraja a možnostiam VÚC vo vzťahu k predvstupovým fondom EÚ.

Podľa Viktora Nižňanského nemožno hovoriť o realizácii navrhovanej reformy. Pôvodne vypracovaná koncepcia navrhovala vznik 12 VÚC a uzákonených bolo 8 VÚC, zatiaľ nedošlo k zrušeniu okresných ani krajských úradov, prenos kompetencií zo štátnej správy na vzniknuté samosprávy sa javí zdĺhavejší ako sa navrhovalo.

Peter Chudík vyslovil presvedčenie, že niet pochýb o význame reformy pre občanov. O lokálnych problémoch sa bude konečne začne rozhodovať tam, kde problémy vznikajú. Čo najviac kompetencií bude presunutých čo najbližšie k občanom, teda na samosprávu. Voliči mali príležitosť vo voľbách do orgánov VÚC zvoliť svojich zástupcov, ktorí budú spravovať veci verejné. Peter Chudík predpokladá, že reforma prinesie odstúpenie byrokracie a zefektívnenie úradných služieb pre občana, no zároveň sa nie príliš optimisticky vyjadril, že regionálna samospráva začne naplno fungovať až v ďalšom volebnom období.

V súvislosti s problematikou presunu kompetencií sa hostia vyjadrili, že od 1. 1. 2002 sa udial len zlomkový prechod kompetencií a upresnili časový harmonogram odovzdávania ďalších kompetencií. Zároveň poukázali na problémy, ktorých príčinou je oneskorené schválenie príslušných zákonov.

Na otázku termínu zrušenia okresných úradov občania nedostali konkrétnu odpoveď. Museli sa uspokojiť s tým, že ministerstvo vnútra pripravuje spôsob zrušenia okresných úradov spolu s novým modelom výkonu štátnej správy. Milan Ambróz zdôraznil, že nemôže všetko riešiť samospráva, upozornil na dôležitosť štátnej správy a dodal, že "ide o to, aký štát budeme budovať".

Živo sa diskutovalo o medializovanom chaose týkajúcom sa sídla samosprávneho úradu. Jozefa Slivenského zaujímalo, kedy budú občania počuť aj o niečom inom ako o nedostatočnom materiálno-technickom vybavení úradu a zároveň sa dožadoval termínu vypracovania projektov regionálneho rozvoja. Peter Chudík verejne prisľúbil ich vypracovanie do mája - júna 2002. Na to nadviazal Viktor Nižňanský, ktorý poukázal na možné problémy pri vypracovávaní rozvojových projektov. Odôvodnil to tým, že Prešovský kraj je zložený z troch prirodzených regiónov a teda nebude jednoduché dohodnúť sa na prioritách. Zároveň upozornil na potrebu spolupráce všetkých sektorov a využívania ich potenciálu na spoločný postup pri tvorbe kvalitných projektov.

Prekvapením pre občanov, ktorí už zopár mesiacov počúvajú o zoštíhlení počtu úradníkov a zlacnení štátnej administratívy, bola informácia o tom, že znižovanie počtu úradníkov a výdavkov na verejnú správu sa zatiaľ odkladá. Podľa slov V. Nižňanského nemožno očakávať úspory, pokiaľ nebude reforma dokončená.

Mnohé odpovede hostí, ktoré odzneli v súvislosti s reformou, boli hmlisté a málo konkrétne. Občania odchádzali z diskusie sklamaní z realizácie čiastkovej reformy a z nejasnej vízie jej ďalšieho smerovania.

Nicole Fuchsová, Prešovské občianske fórum
http://www.pof.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK