PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/8371/oficialne_spristupnenie_zlej_diery_pomaha_chranit_kvaple_i_netopiere.html

Oficiálne sprístupnenie Zlej diery pomáha chrániť kvaple i netopiere

Vytvorenie podmienok na oficiálne sprístupnenie jaskyne Zlá diera pri obci Lipovce podľa správcu Rudolfa Košča pomáha chrániť výnimočné prostredie týchto podzemných priestorov.

Vymedzenie času na jej návštevu rovnako zamedzuje rušenie netopierov, ktoré tu zimujú.

Správca jedinej verejnosti sprístupnenej jaskyne v Prešovskom okrese konštatoval, že to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa pustili do tohto projektu. Druhým bolo to, že v okolí 100 kilometrov nie je žiadna takto sprístupnená jaskyňa.

"Pred desiatkami rokov tu viseli aj vyše metrové kvaple, ľudia ich však poolamovali. Zničili sa tak drapérie a záclony zo stalaktitov, ktoré tu pôsobením pomalého stekania vody vznikali stovky rokov", vysvetlil správca.

Dodal, že dnes sa už na niektorých miestach znovu vytvárajú skupinky kvapľov, ktoré sa nazývajú brčká. Tieto útvary rastú asi jeden milimeter za rok. Okrem toho tu však návštevníci nájdu aj zaujímavé farebné kresby na stenách, ktoré vytvorila sama príroda chemickými reakciami, a jazierko.

Vysokoškoláčka Barbora Šatníková, ktorá tu sprevádza turistov, uviedla, že teplota v podzemí je okolo sedem stupňov a zaregistrovali tu celkom 12 druhov. Niekoľko jedincov tu možno vidieť ešte aj v polovici mája. Najpočetnejšie zastúpenie má podkovár malý a netopier veľký, ale nájde sa aj netopier brvitý.

"V jaskyni zimuje 250 netopierov. Keď poviem túto informáciu, tak niekedy dievčatá bývajú vystrašené. Neskôr sú však prekvapené, že sú to milé zvieratká. Niekedy sa ich pokúšajú dotykom prebudiť, ale to nemôžeme dovoliť", upozornila sprievodkyňa. Pripomenula, že v jaskyni nie je inštalované elektrické osvetlenie a návštevníci do nej vstupujú s jaskyniarskymi karbidkami alebo baterkami.

Jaskyňa Zlá diera, ktorú domáci nenazvú inak ako "Zla džura" vznikla v kryhe vápencov a dolomitov, ktorá zasahuje z Braniska do prevažne pieskovcového pohoria Bachureň. Nachádza sa asi dva kilometre od Lipoviec, pričom pešo treba prejsť ešte ďalší kilometer po upravenom turistickom chodníku.

 
21.5.2011 | Autor: TASR | Tip na výlet | čítané: 3098 krát