Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

SČK ocenil 252 darcov krvi z okresov Prešov a Sabinov

Viac ako 40 litrov krvi daroval za celý život Jozef Kočiš z Hubošoviec, okres Sabinov.

Po prvý raz si ľahol na odberové transfúzne lôžko, keď mal 19 rokov. Bolo to v Písku, kde bol na základnej vojenskej službe a odvtedy krv daroval vyše 100-krát.

"Kamaráti išli darovať krv, tak som sa rozhodol, že pôjdem a ja. Vydržal som až dodnes, nikdy som nezapochyboval, že mám ísť znovu. Dôvod je jednoduchý – zadarmo som dostal, zadarmo dávam", tvrdí 64-ročný dobrovoľný darca, ktorý má už i vo svojej rodine nasledovníkov, lebo darcami sa stali aj jeho dcéra, zať a syn. Za 102 odberov si Kočiš dnes v Historickej sále Parku kultúry a oddychu v Prešove prevzal Kňazovického medailu.

Ocenenia za darcovstvo krvi si prevzalo celkom 252 ľudí z okresov Prešov a Sabinov. Kňazovického medailu dostali piati darcovia, ďalších osem darcov ocenili Diamantovou plaketou Jána Jánskeho. Okrem nich získalo 36 ľudí zlatú, 65 striebornú a 138 bronzovú Jánskeho plaketu.

Získavanie, nábor a oceňovanie darcov krvi patrí medzi základné činnosti Slovenského Červeného kríža (SČK). Osvetové aktivity pripravujú už pre deti v materských školách.

"V spolupráci s Národnou transfúznou službou organizujeme hromadné výjazdové odbery v rôznych inštitúciách, firmách, školách, ale i na námestiach počas podujatí", povedala pre TASR riaditeľka Územného spolku SČK Prešov – Sabinov Mária Karaffová.

Podľa nej takýchto hromadných odberov môže byť ročne do sto. Zdôraznila, že v okresoch Prešov a Sabinov v súčasnosti evidujú okolo 11.000 dobrovoľných darcov krvi a tento počet každý rok narastá.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK