Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Matej Benko Trio

Prešovský hudobník Matej Benko žije a tvorí v Prahe, kde stojí na čele úspešného jazzové zoskupenia Matej Benko Trio.

Klavirista z Prešova patrí medzi najvychytanejších muzikantov vo svojej oblasti. Pred odchodom do stovežatej pôsobil v niekoľkých prešovských formáciách. V jeho terajšej kapele pôsobil aj ďalší Prešovčan Rasťo Uhrík (kontrabas) a bubeník Roman Vícha. Zostava je však variabilná, Benka sprevádzali aj Martin Lehký (bass) a bubeník Pavel „Bady“ Zbořil a ďalší hudobníci (Radek Zapadlo, Miroslav Hloucal...) vo viacerých variáciách, niekedy vystupujú aj ako Matej Benko Quintet.

V roku 2007 vydala Arta album zoskupenia Matej Benko Trio Universality (s Benkom ju hrali Jan Greifoner - double bass a Branko Križek. Cédečko zožalo kladné kritiky. Napr. Muzikus napísal: „Kapela slovenského pianisty patří k jakémusi čilejšímu pohybu v mladším českém jazzu, který skýtá naději, že se zdejší scéna úplně nezapouzdří v minulosti. Benko se jako autor silně inspiruje jihoamerickými styly, dokáže si však uhájit dost prostoru pro vlastní kompoziční styl.“
(celá recenza: http://www.muzikus.cz/recenze/MATEJ-BENKO-TRIO-Universality~31~rijen~2006/)

Rok predtým nahral Matej Benko album Keporkak (2004) s kontrabasistom Vítom Švecom a bubeníkom Janom Linhartom. Hrával aj v zoskupení No Borders.

Matej Benko hrá na klavíri aj vo formácii Vít Švec Trio (pod touto značkou vyšiel i album Keporkak), zahral si aj na festivale Jazz Prešov 2004. Jeho rodičmi sú známi hereckí a spevácki manželia Anna a Slavomír Benkovci, ktorí roky pôsobili v prešovskom divadle. Matej je „odchovacom“ Petra Adamkoviča.

Foto: archív autora

Web: http://www.myspace.com/matejbenko

Matej Benko

Matej Benko
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK