PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/8435/na_dni_zachrany_zivota_v_presove_ocakavaju_desiatky_darcov_krvi.html

Na Dni záchrany života v Prešove očakávajú desiatky darcov krvi

Organizátori 6. ročníka Dňa záchrany života, ktorý sa bude konať 7. júna v centre Prešova, očakávajú, že priamo do centra príde darovať krv okolo 150 ľudí. Podujatie sa začína pred budovou Mestského úradu o 10. hodine a potrvá do 14,30 h.

Primárka oddelenia Národnej transfúznej služby (NTS) v Prešove Jana Leško-Andraščíková konštatovala, že v okresoch Prešov a Sabinov vykonávajú okolo 100 výjazdových odberov ročne.

"Každý rok, keď sa opakovane vraciame na miesto hromadných odberov, darcov je tam vždy viac. Je to jedno, či je to v centre mesta, alebo na odberoch po dedinách, po školách. Preto aj teraz očakávame viac darcov ako v minulom roku", povedala primárka.

Vysvetlila, že hromadný ober slúži aj na to, aby sa predzásobili krvou pred letnými mesiacmi. Jedným z dôvodov je zvýšená spotreba krvi a ďalším to, že darcovia odchádzajú na dovolenky.

V rámci Dňa záchrany života budú prebiehať aj vzdelávacie aktivity. Prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) FNsP J. A. Reimana Ľubomíra Romanová dnes pre TASR uviedla, že práve na ich oddeleniach ležia pacienti, ktorí sa z rôznych dôvodov ocitli v kritickom stave. Zdôraznila, aké dôležité je včasné a správne poskytnutia prvej pomoci.

"My by sme chceli učiť ľudí, že keď sa niečo stane, aby vedeli, čo majú robiť, ako správne resuscitovať srdce, ako správne dýchať za pacienta, tým sa všetky tie následky môžu minimalizovať", tvrdí Romanová.

V spolupráci s pracovníkmi Slovenského Červeného kríža a prešovskými vysokoškolákmi budú priamo na námestí vysvetľovať ľuďom, ako správne postupovať pri poskytnutí prvej pomoci. Oboznámia s postupmi ošetrenia zranení a záujemcovia budú môcť sledovať aj ukážky činnosti záchranárov.

Pri KAIM vzniklo v roku 2005 OZ Resuscitácia, ktoré realizuje osvetové kampane. Okrem toho sa podieľa aj na získavaní finančných prostriedkov, ktoré následne využíva na zakúpenie prístrojov pre kliniku.

 
31.5.2011 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 2707 krát