Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Ocenenie MOST 2010 putuje aj do Prešova

Úspešné projekty, vytvorené partnerstvá a hlavní aktéri práce s deťmi a mladými ľuďmi dominovali slávnostnému gala večeru pri príležitosti udeľovania celoslovenských cien šiesteho ročníka ocenenia MOST 2010 za podporu a rozvoj práce s deťmi a mládežou, ktoré sa uskutočnilo 1. júna 2011 na Lodi Cafe v Bratislave.

Michal Podolák, študent Prešovskej univerzity (v strede) po odovzdaní ceny Most
Michal Podolák, študent Prešovskej univerzity (v strede) po odovzdaní ceny Most

Cenu Rady mládeže Slovenska dostávajú mládežnícke organizácie a ich jednotliví členovia, ale aj samosprávy a podnikateľské subjekty, ktoré sa rozhodli mladých ľudí podporovať. Je to najmä morálne ohodnotenie dobrovoľníckej práce, MOST preto, lebo mosty spájajú a pomáhajú prekonávať bariéry.

V kategórii „Mladý líder“, ktorá predstavuje aktívny postoj mladého človeka k svojmu okoliu a k sebe samému, patrilo víťazstvo Michalovi Podolákovi, študentovi Prešovskej univerzity, ktorý vedie a aktivizuje skupinu mladých ľudí k spoločnej zmysluplnej činnosti vo voľnom čase. Ako dobrovoľník organizuje stretnutia mládeže z Kračúnoviec a okolitých obcí. Podujal sa na prestavbu starej fary v Kračúnovciach na novú čajovňu, tvorí videá z rôznych mládežníckych aktivít, ale najmä buduje medzi mladými vzťahy a priateľstvá.

O centrum mladých v Kračúnovciach sa stará už päť rokov. Celú svoju silu a energiu vkladá do mladých ľudí, spoluorganizuje tiež akcie občianskeho združenia Priateľ, ktorého je členom.

Cenu za dlhodobý prínos v oblasti práce s deťmi a mládežou získal Ľuboš Marcinek, predseda Rady mládeže Prešovského kraja, ktorý všetok svoj voľný čas venuje najmä aktivizácii mladých ľudí. Už ako vysokoškolák na Prešovskej univerzite založil organizáciu Študentská spoločnosť pre politické vedy, a stal sa tak pozitívnym príkladom aktívneho mladého dobrovoľníka, ktorého zaujíma to, čo sa okolo neho deje. V súčasnosti pôsobí ako koordinátor Mládežníckeho parlamentu Prešova a školiteľ vzdelávacích projektov pre mládež a pracovníkov s mládežou. Cez množstvo tréningov, školení diskusných workshopov, konferencií, či medzinárodných mládežníckych výmen vedie a neformálne vzdeláva mladých ľudí k porozumeniu slovného spojenia participácia mládeže na miestnom a regionálnom živote. Ľuboš Marcinek je typ človeka, ktorý verí, že mladí Prešovčania majú právo sa vyjadriť k tomu, čo sa v ich meste deje a meniť veci k lepšiemu.

Svojím zanietením a entuziazmom motivuje mladých ľudí k vytváraniu žiackych samospráv na stredných školách, mestských mládežníckych parlamentov či obecných rád mládeže v rámci celého Prešovského kraja.

V ďalších kategóriách boli ocenení Mesto Spišská Belá (prínos samosprávy v oblasti práce s deťmi a mládežou), SPP, a.s. (prínos podnikateľského sektora v oblasti práce s deťmi a mládežou), Domka – Združenie saleziánskej mládeže (špeciálna cena) a projekt Junior ambasádor – Unicef Slovensko (víťaz internetového hlasovania). Cieľom ocenenia MOST je zviditeľniť dobré príklady spolupráce samosprávy, súkromného a mládežníckeho sektora a verejne poďakovať tým subjektom a jednotlivcom, ktorí svojou dlhodobou a systematickou angažovanosťou prispeli k rozvoju práce s mladými ľuďmi.

Rada mládeže Prešovského kraja www.rmpk.sk

Ľuboš Marcinek (druhý zľava) pri preberaní ceny Most

Ľuboš Marcinek (druhý zľava) pri preberaní ceny Most
Súvisiace články
27.11.2010 Mladí prejavili nízky záujem o simulované internetové voľby 24.11.2010 Kandidáti na primátora Prešova diskutovali s mladými 23.11.2010 FOTO: Kandidáti na primátora Prešova diskutovali s mladými 28.10.2010 Aktivizácia žiackych školských rád 30.11.2009 Ocenená „mladá líderka“ je Prešovčanka 1.4.2008 Prešov poskytne v máji priestor detským a mládežníckym aktivitám
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK