Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Zberné dvory už aj v Prešove

V súvislosti s jarným upratovaním v našom meste, ktoré sa začalo v pondelok 4.marca sme oslovili riaditeľa Technických služieb mesta Prešov a.s. Antona Balčáka, aby nás informoval o zabezpečení tejto akcie...

-> TSmP a.s. sú zmluvným dodávateľom Mesta Prešov vo veci nakladania s komunálnym odpadom na jeho území. Sú v súčasnosti dostatočne pripravené na likvidáciu nadrozmerného domového a zeleného odpadu, ktorý je pri jarnom upratovaní jeho neodmysliteľnou súčasťou?

" Na tento účel sme vyčlenili 65 veľkoobjemových kontajnerov, tzv. VOKov a dve nákladné vozidlá s nosičmi. Naši pracovníci rozmiestňujú podľa schváleného harmonogramu tieto kontajnery, ktoré budú na jednotlivých stanovištiach pristavené max. 1 týždeň a vždy iba jedenkrát. To znamená, že pokiaľ sa VOK naplní skôr, bude zo stanovišťa stiahnutý. Tento spôsob je zaužívaný v meste už niekoľko rokov a môžem povedať, že sa osvedčil. Občania sú o pristavovaní kontajnerov informovaní cestou masmédií, informačných tabúľ MsÚ, aj prostredníctvom svojich poslancov a preto im doporučujem, aby tomu prispôsobili aj zber nadrozmerného domového a zeleného odpadu. Po skúsenostiach z predchádzajúceho obdobia musím však pripomenú aj sťažnosti zo strany Prešovčanov, ktorí sa sťažujú na preplnené VOKy, na ich rozmiestňovanie a pod. My sa snažíme v súčinnosti s MsÚ Prešov, odborom pre zabezpečenie verejnoprospešných služieb a poslancov mesta tieto sťažnosti riešiť a prípadné problémy so zberom veľkorozmerného odpadu po meste eliminovať".

-> Môžete bližšie konkretizovať opakujúce sa problémy, ktoré sa v meste vyskytujú v súvislosti so zberom nadrozmerného odpadu?

" Ide predovšetkým o zelený odpad, ktorý je súčasťou komunálneho odpadu. Občania pri jarnom a jesennom upratovaní častokrát orezujú konáre stromov, vyrubujú stromy a orezávajú kríky. Tieto odrezky hádžu do kontajnerov, kde nespílené na menše kúsky zaberajú veľa miesta a iný odpad sa potom do VOKu nezmestí. Preto by som chcel občanov požiadať, aby objemné orezané konáre zo stromov spílili na menšie časti, alebo ich radšej nespílené uložili na kopu vedľa kontajnerov. Naši pracovníci tento odpad odborne zlikvidujú. Zároveň chcem občanov upozorniť, že zelený odpad, ako je lístie, tráva, kríky, je súčasťou komunálneho odpadu a preto podľa zákona o odpadoch je neprípustné ho spaľovať. Dokonca aj vtedy, keď sa tak deje na súkromných pozemkoch. Podľa zákona je totiž zakázané zneškodňovať komunálny odpad alebo ho znehodnocovať inak, ako podľa odsúhlaseného spôsobu likvidácie. A ten je pre mesto Prešov schválený VZN o odpadoch jednoznačne likvidáciou na skládke odpadov v Petrovciach. Spôsob spaľovania je preto neprijateľný a sankčne postihovateľný. Ďalším problémom je zber tzv. problémových látok z komunálneho odpadu, ktoré do kontajnerov nepatria. Do kontajnerov je zakázané hádzať a ukladať plechovky a obaly od použitých farieb a chemikálií, opotrebované autobatérie, olejový a ropný odpad, poškodené nefunkčné neónové trubice a žiarivky."

-> Čo majú občania robiť s týmto odpadom, ak ho nemôžu hádzať do kontajnerov na komunálny odpad?

" Práve pre tieto tzv. problémové látky v komunálnom odpade sme zriadili od začiatku marca zberné dvory. Sú umiestnené v našich strediskách na ul.Bajkalskej č.33 a Jesennej č.3 v Prešove. Podotýk, že v zberných dvoroch ide o zber odpadu, nie o jeho výkup. Každý pracovný deň v čase od 8.00 do 16.00 hod. tu môžu občania nosiť triedený papier, sklo, staré nefunkčné domáce spotrebiče, plastové (PET) fľaše od nápojov, nepotrebný nábytok, opotrebované autobatérie, plechovky a obaly od použitých farieb a chemikálií, nefunkčné, ale nepoškodené neónové trubice a žiarivky, olejový a ropný odpad. Pri zbere plastových fliaš od nápojov chcem občanov upozorniť, aby z obalov odstránili nálepky a použili tzv. domáci lis. Je to postup, pri ktorom fľašu položíme na zem, odskrutkujeme uzáver, priltačíme chodidlom a po sploštení uzáver opäť zaskrutkujeme. Takto znížime mernú hmotnosť fľaše na cca 1/8."

-> Sú to pre našich občanov isto zaujímavé informácie a mnohí radi privítajú možnosť zbaviť sa problémových vecí z domácností legálnym spôsobom. Rozširujete týmito novinkami separáciu odpadu na území mesta Prešov?

" Separácia komunálneho odpadu je ekonomicky veľmi náročný proces a jeho úspech je postavený na uvedomelosti nás všetkých. V súčasnosti sa v Prešove uskutočňuje separácia papiera a skla prostredníctvom 45 viditeľne označených kontajnerov rozmiestnených po meste. Pri tejto separácii je potrebné podotknúť, že zbierame čisté sklenené fľaše od nápojov, bezfarebné, zelené a hnedé sklo. Čo sa týka papiera, tak separujeme noviny, časopisy, knihy bez tvrdých obalov, spisy, zošity, kartónový papier. Uvedomujeme si, že na Prešov je počet týchto kontajnerov malý a preto by sme radi v priebehu tohto roka tento počet rozšírili a podľa pasportu riešili následne aj ich rozmiestňovanie. Rád by som aj touto cestou apeloval na ľudí, aby nám tieto kontajnery neničili. Slúžia pre všetkých, ktorí si uvedomujú potrebu zberu drohotných surovín vo vzťahu k zlepšeniu nášho životného prostredia a k čistote mesta".

Za rozhovor poďakovala Dagmar VOJTEKOVÁ

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK