Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Premierka: V nasledujúcom období sa budeme musieť popasovať s rastom cien

Predstavitelia SDKÚ-DS dnes na druhom zasadnutí Ústrednej rady strany hodnotili rok od volieb.

Líder strany Mikuláš Dzurinda na tlačovej konferencii potvrdil, že to bol rok komplikovaný, no na druhej strane dobrý a nádejný.

"Ten prvý neľahký rok sme zvládli, s veľkou zodpovednosťou sme sa pustili do upratovania vo všetkých rezortoch, prijali sme veľmi vážne opatrenia na ochranu našej ekonomiky, splnili sme jeden zásadný volebný sľub, a to je uchrániť občanov od veľkých peňazí, ktoré sme mali venovať pôžičke Grécku", zhodnotil Dzurinda. Tento postoj bol predovšetkým snahou nastoliť vážnu diskusiu aj v Európe o tom, aká cesta vedie k neutešenému stavu a naopak, aká cesta vedie k tomu, že z ekonomík, ktorým sa nedarí, sa stávajú ekonomiky, ktorým sa darí.

Ďalší rok bude podľa neho stabilizačný, v ktorom sa bude strana snažiť meniť veci k lepšiemu.

Premiérka SR Iveta Radičová zdôraznila, že sa vláde podarilo uskutočniť tri základné kroky v zmene charakteru štátu. "Prvý krok, začiatok splácania všetkých dlhov na stole, šetrenie, rušenie nevýhodných zmlúv, druhý krok, celý balík protikorupčných opatrení, tretí krok, transparentnosť, otvorené verejné súťaže, aby sa nezopakovalo, že musíme z peňazí našich občanov splácať z verejných obstarávaní pre ich netransparentnosť milióny a milióny eur neuznaných z eurofondov", povedala Radičová.

Vláda podľa nej zároveň urobila veľmi zásadné kroky v reforme súdnictva. Ďalšou prioritou na nasledujúci rok je pokles nezamestnanosti a vytváranie nových pracovných miest. "Medziročne nezamestnanosť klesla z 15,1% na 13,9%, nárast zamestnanosti v priemysle o 5,4%, ten trend je nastavený vďaka ďalším prioritám, a to zmenám v podnikateľskom prostredí", konkretizovala premiérka.

Slovensko podľa nej teraz najviac trápi rast svetových cien a ich vplyv na infláciu. "V pravidelných intervaloch pripravujeme kroky, aby sme predovšetkým naštartovali rast reálnych miezd", upozornila Radičová. Okrem toho sa hovorilo aj o možnej kompenzácii, pokiaľ by mala mať inflácia zlý dopad na domácnosti. Prioritami vlády na nasledujúce obdobie sú podľa premiérky rast zamestnanosti, nové pracovné miesta, spravodlivosť a vymáhateľnosť práva, zdravá ekonomika a podpora rodín. "A popritom sa budeme pasovať s rastom cien", uzavrela Radičová.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK