Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Občania obcí Svinia, Lenartov a Lažany budú znovu voliť starostu

Obyvatelia troch obcí v regióne Šariša si v sobotu (25.6.) zopakujú komunálne voľby. V Prešovskom okrese sa budú voľby konať v obciach Lažany a Svinia, k urnám pristúpia aj voliči v obci Lenartov v okrese Bardejov.

V Lažanoch občania v novembri minulého roka zvolili za starostku Annu Hrubú. Tá sa však po niekoľkých týždňoch funkcie vzdala zo zdravotných dôvodov. Ako dnes pre TASR uviedol vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Prešove Eugen Longauer, v stanovenom termíne kandidačnú listinu odovzdala len 41-ročná Emília Miškufová, ktorá kandiduje za stranu Smer-SD. Lažany patria medzi malé obce a v zozname je predbežne evidovaných 118 oprávnených voličov.

V komunálnych voľbách v obci Svinia budú občania rozhodovať o tom, kto bude zastávať post starostu a rovnako sa volí celé obecné zastupiteľstvo. V novembri kandidovali štyria záujemcovia, pričom najviac hlasov získala Mária Nawratová. Ústavný súd SR však celé voľby vyhlásil za neplatné a na obdobie do konania nových sa do funkcie vrátila prechádzajúca starostka Agnesa Uličná.

Longauer uviedol, že v sobotu sa budú o priazeň voličov uchádzať štyria kandidáti na funkciu starostu. Za koalíciu Smer-SD, ĽS-HZDS kandiduje 60-ročný František Durkáč. Okrem neho do volebného súboja vstupujú traja nezávislí kandidáti - Rastislav Kundrát (40), Peter Mariňák (27) a Mária Nawratová (48).

O miesta v sedemčlennom obecnom zastupiteľstve prejavilo záujem 24 kandidátov, pričom deväť z nich je nezávislých. V zoznamoch predbežne evidujú okolo 930 oprávnených voličov.

Starostu si v sobotu budú voliť aj občania obce Lenartov, okres Bardejov. Dôvodom vyhlásenia nových volieb je, že starosta zvolený v novembri minulého roka zomrel.

Galina Ščerbáková z Obvodného úradu v Bardejove dnes informovala, že o kreslo starostu sa budú uchádzať: Jana Bľandová (SDĽ), Marián Dudra (nezávislý), Michal Chomjak (Smer-SD), Ján Karol (SDKÚ-DS), Jozef Leškovský (KDH) a Jozef Troščák (Združenie robotníkov Slovenska). V obci evidujú približne 600 oprávnených voličov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK