Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Rómsky problém je podľa K. Orgovánovej vypuklý

Ako vypuklý v slovenských podmienkach hodnotí rómsky problém Klára Orgovánová, Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity. Je to dané aj stavom rómskej reprezentácie na Slovensku. Na druhej strane všetky vládne stratégie po roku 1990 nemali konkrétne výstupy a chýbala im kontinuita. Reagovala tak 13. marca v Prešove na otázku, ako v porovnaní s inými krajinami vidí situáciu svojej národnostnej menšiny v SR. Uznala, že ide minimálne o problém Európy, ale ona ho chce vnímať len ako problém Slovenska s jeho špecifickými dimenziami.

To, že Európska únia má pre vstup SR jedno z politických kritérií riešenie postavenia Rómov nemusí byť rozhodujúce. Dôležitejšie je, či vláda SR bude prijímať programy a zvlášť náležite finančne kryť ich realizáciu. Informovala, že ona sama disponuje pre tento rok len 50 miliónmi Sk vo všeobecnej pokladničnej správe. Poučená týmto stavom chce pripraviť programy, ktoré by boli súčasťou štátneho rozpočtu na rok 2003.

Sama najviac nádejí vkladá do komplexného rozvojového programu rómskych osád. Ako jednu z priorít ho vypracoval jej sekretariát, po tom, čo pred 8 mesiacmi prevzala jeho vedenie. Očakáva však, že jeho prerokovanie a schválenie vládou asi o dva týždne nebude jednoduché. V súčasnosti je v pripomienkovom medzirezortnom konaní. Program ráta so zriadením terénnych sociálnych pracovníkov, rieši o. i. otázku vzdelávania, zdravotnej osvety, v tom plánovaného rodičovstva, nezamestnanosti.

K. Orgovánová zdôraznila, že vnímať Rómov len ako sociálnu skupinu je zavádzajúce. Z celej rómskej komunity v SR patrí asi tretina do skupiny sociálne odkázaných ľudí. Podľa jej približných informácií je v SR 600 rómskych osád, v ktorých žije 140 tisíc ľudí. Podľa výsledkov minuloročného sčítania obyvateľstva sa k rómskej menšine prihlásilo 90 tisíc občanov.

Splnomocnenkyňa prednášala v Prešove v rámci dlhodobého cyklu diskusných večerov tzv. jour-fixe tunajšej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK