Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V prešovskej nemocnici sa narodili ďalšie trojčatá, teraz dievčatá

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A Reimana (FNsP) v Prešove sa narodili v tomto roku už druhé trojčatá. Tri dievčatká prišli na svet 22. júna, momentálne sú umiestnené v inkubátoroch a ich stav je stabilizovaný.

Šťastnou mamičkou je Ľudmila Hisemová z Prešova, ktorá má 36 rokov a zhodou okolností pracuje ako zdravotná sestra na novorodeneckom oddelení prešovskej FNsP.

"Ja mám doma už štvorročného syna a toto bolo v podstate plánované druhé tehotenstvo, keďže sme chceli druhé bábätko, máme nakoniec štyri", konštatovala. O počte detí sa vraj dozvedala postupne po vyšetreniach. Priznáva, že keď im nakoniec oznámili, že deti sú tri, boli s manželom trochu v šoku.

Prekvapením pre nich je vraj aj to, že sa narodili tri dievčatá, lebo mamička je z rodiny, kde boli väčšinou chlapci a rovnako je to a v prípade jej manžela. Pri výbere mien sa podelili, jedno vybrala sama a ďalšie manžel a syn. Ema pri narodení vážila 2330 gramov a merala 46 centimetrov, Soňa mala 2270 g a 45 cm, a Lenka 1950 g a 45 cm.

Podľa vyjadrenia zástupkyne primárky novorodeneckého oddelenia Anny Sinajovej sú všetky tri dievčatká stabilizované, dýchajú spontánne, nevyžadujú ventilačnú liečbu a ich popôrodná adaptácia je primeraná.

Zástupca primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia II FNsP Jozef Pitoňák a ošetrujúci lekár mamičky uviedol, že v tomto prípade išlo o fyziologické otehotnenie, nebolo to teda umelé oplodnenie.

"Tehotenstvo prebiehalo bez ťažkostí, taktiež aj pôrod cisárskym rezom. Mamička donosila deti až do 36. týždňa tehotenstva, čo je vlastne pri takýchto tehotnostiach skôr výnimka", uviedol Pitoňák.

Mamička si myslí, že čo sa týka starostlivosti o trojčatá, bude to mať o čosi jednoduchšie ako iné ženy v takejto situácii, nakoľko má prax na novorodeneckom oddelení. Nezaobíde sa to však bez pomoci najbližších. "Príbuzní sú už naštartovaní, celá rodina, určite nám pomôžu, dokonca aj kolegyne z oddelenia sa už nahlásili", dodáva Hisemová.

Námestník riaditeľa FNsP Slavomír Straka pripomenul, že za posledných 20 rokov ide o piate narodenie trojčiat v tejto nemocnici, naposledy prišli na svet traja chlapci 10. februára tohto roka. Práve v týchto dňoch vraj majú na oddelení ešte tri mamičky, ktoré čakajú dvojčatá.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
15.2.2011 Prvé tohtoročné trojčatá sa narodili v prešovskej nemocnici
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK