Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pre každého pisateľa je jeho problém najväčším

Absencia aktívneho uvedomenia si zodpovednosti Z času na čas je aj v týchto príhovoroch venovaná pozornosť korešpondencii. Tej, ktorá prichádza na radnicu, či na Mestský úrad v Prešove bez uvedenia konkrétnej osoby, alebo útvaru, na ktorý sa pisateľ obracia, takej, ktorá je adresovaná primátorovi mesta i tej, ktorá smeruje k Jurajovi Kopčákovi, ako osobe. Ide o korešpondenciu, pod ktorú sa ľudia podpíšu, ku ktorej sa hlásia, o listy, ktoré sú otvorene anonymné, také, na ktorých sa pisateľ identifikuje ako "občania", alebo "vaši voliči", ale aj také, pod ktorými je uvedené falošné meno, nepravý podpis a zavádzajúca adresa. Asi nemá zmysel venovať sa podrobne pohnútkam pisateľov, ktorí sa hanbia identifikovať. Zaujímavé možno bude zastaviť sa pri obsahu.

Obsahom najväčšieho počtu listov sú žiadosti. O byt, o predaj, či kúpu čohosi, o odpustenie alebo zníženie rôznych poplatkov, o vysporiadanie vecí z dávnej minulosti, o opravu cesty, chodníka, alebo iného verejného priestranstva, o vybudovanie celej škály infraštruktúrnych sietí, o prijatie do zamestnania, alebo pomoc pri hľadaní zamestnania, o urovnanie susedských, či rodinných sporov, o pomoc na súdoch, o udelenie výnimiek z celého radu pravidiel, ktoré platia v meste Prešov i v celej našej vlasti, o informácie z rôznych oblastí života mesta, okolia i blízkej a vzdialenej minulosti, o vydanie celého radu dokumentov a podobne. Stručná vzorka tém určite nechce ohúriť. Chce poukázať na rozsah priorít jednotlivcov i kolektívov, i na to, že pre každého pisateľa je ten jeho problém najväčším. A ak sa venujeme iným, koná sa neprávosť. Možno i preto majú listy všelijaký tón. Raz prosebný, inokedy výhražný až vydieračský. Najčastejšie sa argumentuje Markízou, STV, Plus 7 dní, Korzárom, Večerníkom , alebo inými masovokomunikačnými prostriedkami. "Keď to neurobíte dovtedy a dovtedy, bude to tam a tam!" V ostatnom čase sú mimoriadne populárne petície. Kolektívny prostriedok vyjadrenia požiadavky, samozrejme legitímnym spôsobom, ktorý osobne považujem za prostriedok najtransparentnejší. Problém je len v tom, že sa veľmi často postavia proti sebe dve alebo viac skupín občanov, ktoré majú na problém, požiadavku, alebo riešenie diametrálne odlišný názor. Logicky sa nedá vyhovieť viacerým, preto so stopercentnou istotou musíme počítať s tým, že jedna, alebo viacero skupín nebudú s riešením spokojné. Sme postavení do úlohy sudcov, ktorí ale proces nikdy nemôžu uzatvoriť, vyhlásiť verdikt za konečný. Vždy je totiž možnosť k prípadu sa vrátiť, zasa formou listu, alebo petície, opäť s postupom, ktorý umožňuje zákon, opäť s argumentáciou a zdôvodňovaním a opäť neúčinne. A stále dookola...

Kritika aj s riešením

Ďalšou početnou skupinou korešpondencie je kritika. Kritika činnosti Mestského úradu, primátora, jednotlivých inštitúcií spravovaných i nespravovaných mestom, kritika zákonov, vlády, ministrov, prezidenta a čo ja viem koho a čoho ešte. S kritikou mnohokrát prichádza množstvo receptov, návrhov riešení, dokonca požiadaviek na konkrétny postup. Hádam som sa nestretol s tým, že by niekto nemal geniálne riešenie na udržiavanie poriadku a čistoty v meste, riešenie problémov s rómskou komunitou, bezpečnosť, nezamestnanosť, riadenie mesta, nemocnice, Spravbyt-u, Dopravného podniku, Technických služieb a podobne. Žeby niekto nevedel, ako a za čo zabezpečiť byty pre tých, ktorí ich potrebujú, i pre tých, ktorí s nimi budú kšeftovať samozrejme z peňazí mesta, alebo štátu. Nespomínam si na to, že by ktosi zapochyboval o svojej schopnosti vyriešiť sprejerov, skínov, hracie automaty, alkoholikov, bezdomovcov, drogy, vandalizmus, ale aj také všedné veci ako je vyberanie smetných nádob, vysypávanie smetných košov z okien na našich sídliskách, pľuvanie na dlažbu a zbavovanie sa rôzneho smeti vyhodením na verejné priestranstvo. Prednedávnom mi napísala jedna pani z nemenovaného sídliska, že je tam veľký neporiadok, že by som mal brať za to na zodpovednosť firmy, ktoré sa o poriadok majú starať. Žeby som mal dbať o to, aby sa do upratovania sídlisk zapojilo viac nezamestnaných. Dobrý nápad. Dohodnime sa, i takto verejne, že zorganizujeme "hej rup partiu", ktorá za jeden deň vyzberá všetko smeti napríklad na sídlisku Sekčov, ktorá vyhrabe všetko lístie a pozametá všetky chodníky. Čo myslíte, dokedy to vydrží? Čo myslíte, kto už za niekoľko hodín znova "skultúrni" prostredie, kde žijú desasťtisíce. Nie tí, ktorí tam žijú? Alebo sa mýlim? Skúsenosť z uplynulého roka jasne dokazuje, že bez aktívneho uvedomenia si zodpovednosti všetkých, ktorí v danom prostredí bývajú, za toto prostredie, je akákoľvek snaha márna. Dokonca ide o veľmi neefektívne vyhadzovanie peňazí z mestskej pokladnice, teda peňazí nás všetkých. Zaujímavý je tiež postoj k historickému jadru mesta. Akási žiarlivosť, že sa tu viac investuje, upratuje, viac sa o túto časť mesta staráme. Prosím všetkých, ktorí nosia v sebe túto horkosť, aby chvíľu porozmýšľali o tom, komu a koľkým ľuďom slúži centrum a koľkým medziblokové priestory na sídliskách. Či centrum neslúži aj im. Či mesto nemá mať akúsi "obývačku" pre tých, ktorí v Prešove žijú i pre tých, ktorí sem prídu.

Námety pre akčné filmy

Určite nie poslednou kategóriou písomnej korešpondencie Prešovčanov i ľudí z celého Slovenska sú listy obsahujúce vyhrážky. Tie, ktoré som už spomínal, teda škandalizácia, medializácia a podobne, sú slabým odvarom tých, ktoré siahajú na rodinu, deti, majetok, alebo život dotknutých aj absolútne nezainteresovaných. Málokto je ochotný uveriť, akými brutálnymi, až gangsterskými prostriedkami pisatelia disponujú. Autori scenárov akčných filmov by tu našli nekonečne veľa námetov aj inšpiráciu. Ľudia so slabšími nervami a nečistým svedomím zasa cestu, ako sa dostať do blázinca. Aj táto kategória pisateľov je presvedčená o svojich schopnostiach riešiť veci bez problémov. Možno sa ani nemýlia. To už ale nebudeme žiť v krajine, či meste, kde je snaha riešiť čosi civilizovanými prostriedkami. To už bude mesto ovládané mafiou a gangstermi.

Možno trochu skoro, predsa sme však už v našej vlasti, dokonca i v našom meste, vstúpili do obdobia prípravy na voľby, v ktorých si budeme na jeseň vyberať svoju reprezentáciu, svojich zástupcov v exekutíve i v prijímaní legislatívy krajiny i mesta. Je tu šanca na realizáciu každej kategórie tých, ktorí vedia ako na to. Ktorí poznajú recepty na riešenie problémov tejto spoločnosti i tohto mesta. Verím, že mnohí nájdu odvahu vstúpiť do diania mesta i našej vlasti nielen radami, kritikou a výčitkami, ale konkrétnym presadením sa a následnou prácou a plodmi svojej práce. Na druhej strane verím, že si dokážeme vybrať zodpovedne a dobre.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK