Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Proti zrušeniu nemocničných laboratórií vo Vranove odštartuje petičná akcia

Združenie miest a obcí vranovského regiónu prijalo v týchto dňoch uznesenie, na základe ktorého chce v spolupráci s obcami okresu zbierať podpisy pod petíciu na zachovanie laboratórií vo vranovskej nemocnici. Samosprávy sa obávajú ich zrušenia.

Veronika Deckerová, hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú spadá vranovské zdravotnícke zariadenie, pre TASR povedala, že rozhodnutie o ďalšom fungovaní nemocničných laboratórií padne ešte v priebehu tohto leta.

"V súčasnosti komplexne analyzujeme situáciu a hľadáme spôsob, ako prevádzkovať laboratóriá tak, aby pracovali čo najviac efektívne. Nemáme záujem rušiť nič, čo funguje dobre a nikdy sme nič také nedeklarovali – hľadáme efektívne riešenie", poznamenala.

Ako dodala, jednou z alternatív je, aby sa časť konkrétnych vyšetrení laboratórií nielen z vranovskej, ale aj humenskej a svidníckej nemocnice presunula do Stropkova. "Mesto je geograficky blízko a funguje tam moderne vybavené laboratórium jedného z lídrov na trhu laboratórnej diagnostiky na Slovensku", zhodnotila Deckerová.

Vranovský primátor Ján Ragan sa v prípade zrušenia nemocničných laboratórií obáva zníženia kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a prepúšťania zamestnancov. "Podľa mňa by bolo vhodné, ak by akcionár vranovskej nemocnice zvážil nielen ekonomické aspekty, ale aj aspekty z hľadiska kvality poskytovaných služieb, z hľadiska procesov, ktoré prebiehajú v nemocnici, z hľadiska zamestnanosti v nemocnici a sociálneho rozmeru, ktorý je v jednotlivých regiónoch", konštatoval Ragan.

Deckerová si myslí, že výberom budúceho modelu fungovania laboratórií dôjde jednoznačne k zlepšeniu situácie, služby budú podľa nej kvalitnejšie, rozšíria sa a dodávanie výsledkov či rozborov bude rýchlejšie. "Rozhodovanie o budúcom modeli fungovania laboratórií by sme mali uzatvoriť v priebehu leta", doplnila hovorkyňa.

Ako sa zmeny vo fungovaní laboratórií vo Vranove, Humennom či Svidníku prenesú do prepúšťania zamestnancov, je zatiaľ otázne. "Len čo dospejeme k novému modelu fungovania laboratórií, bude jasné, či a ako sa to dotkne aj nutnosti redukcie personálu. V súčasnosti by akékoľvek počty boli špekuláciou a predčasné", uzavrela Deckerová.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK