Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Investičná akcia nie je rozmarom funkcionárov

Aktivity bez efektu Hovorí sa, že žijeme dobu komunikačných technológií. Možno je to celkom pravdivé. Za komunikáciu považujeme využívanie elektronických a tlačených médií, telefón, pevný, či mobilný, e-mail, alebo internet. Všetky vymenované i nevymenované technické prostriedky môžu slúžiť pre dorozumievanie sa ľudí. Slúžia? Rozumieme si lepšie? Nechcem si sám odpovedať a už vôbec nie vnucovať názor. Mám však pocit, že čím sú prostriedky početnejšie a dostupnejšie, tým je zložitejšie doručiť informáciu tam, kde patrí a dosiahnuť konsenzus tak, aby boli zainteresované strany spokojné.

V uplynulom týždni prostredníctvom e-mailovej pošty som dostal list od občana, ktorý žiada vysvetlenie k výrubu stromov na Pavlovičovom námestí. "A pýtam sa, bude to teraz pravidlom, že človek ráno vstane a bude sa bezmocne pozerať na to, ako mu miznú spod okien posledné kúsky zelene?" Vzápätí, po obdržaní spomenutého listu, bola na MsÚ v Prešove doručená petícia proti výstavbe parkoviska na Pavlovičovom námestí s celým radom tvrdých výčitiek a striktných požiadaviek. Ak som dobre spočítal, petíciu podpísalo 131 občanov z vchodov 22 až 33. Je v nej niekoľkokrát použité slovo "nesúhlasíme" a asi sedemkrát slovo "žiadame". Všetko toto je samozrejme legitímne, všetko toto je právne v poriadku. Má to len pár háčikov. Za slovami žiadame sa skrýva niekoľko miliónov korún a nemálo peňazí sme už doteraz minuli. Určite nie bez pričinenia istej časti občanov spomenutých vchodov.

Na podnet občanov

Priestorom v blízkosti spomenutých vchodov sme sa na MsÚ v Prešove začali zaoberať v máji 1997 práve na základe listu, ktorý má záhlavie: Vec: Žiadosť o zriadenie parkovacej plochy na Pavlovičovom námestí 22 až 26. List podpísalo sedem občanov. Žiadosť bola zopakovaná v júni 1998, podpísaná zástupcami občanov zo spomenutých vchodov. K výberu staveniska, ktoré sa konalo 22. septembra 1998, boli prizvaní poslanci MsZ v Prešove za príslušný obvod. K dispozícii sme mali kladné stanoviská štrnástich inštitúcií. Bola vyhotovená príslušná dokumentácia, prebehlo územné i stavebné konanie a Okresný úrad v Prešove vydal "Rozhodnutie o umiestnení stavby Prešov, rozšírenie parkovacích plôch, Pavlovičovo námestie 22 až 33. Rozhodnutie bolo na MsÚ v Prešove doručené 7. decembra 1999. Následne na to vydal Okresný úrad v Prešove dve stavebné povolenia. Jedno na SO 01 Parkovisko a SO 02 Povrchové odvodnenie, druhé na SO 03 Sadové úpravy. Dostali sme ich postupne, prvé 5. júna 2000, druhé 27. júla 2000. K spomenutým stavebným povoleniam mali právo podať námietku všetci dotknutí. Nestalo sa. Celý postup podrobne popisujem, aby bolo jasné, že sa nič nedialo konšpiratívne, za zatvorenými dverami, bez informovania všetkých, ktorí zo zákona majú byť o danej aktivite informovaní. Navyše, že celá príprava investičnej akcie sa neodohrala zo dňa na deň, ako výsledok rozmaru funkcionárov mesta.

Za dôležité považujem odcitovať časť z odborného stanoviska, ktoré sa dotýka stromov: "Aleja stromov vzdialenejších od obytných budov je v dostačujúcom zdravotnom a pestevnom stave. Aleja, ktorá je bližšie k obytným domom je v katastrofálnom zdravotnom a pestevnom stave, pričom väčšina stromov v dohľadnom čase uhynie. V návrhu riešenia sa asanuje vzdialenejšia aleja z dôvodu rozšírenia parkovacích plôch a bližšia aleja kvôli už spomenutému nefunkčnému stavu. Tieto dve, resp. z pohľadu funkčnosti jedno stromoradie sa nahradí novozaloženou alejou z 19 kusov Tilia x intermedia "Pallida" vysadených v pravidelnom spone cca 12 m. Vysádzané budú asi 10-ročné alejové stromy. Ich celková výška je cca 350 - 400 cm, podchodná výška 250 cm, obvod kmeňa vo výške 1 m je 14 -16 cm, priemer hustej kužeľovitej koruny 150 - 200 cm. Ročný prírastok koruny bude 40 cm na výške 25 - 30 cm na šírke stromu." Toto všetko uvádzam preto, aby nevznikol dojem, že ktosi mal zámer z ulice urobiť "obyčajnú betónovú oštaru", ako to vníma pisateľ e-mailu. Aj preto, aby signatári petície mali istotu, že sa myslelo na adekvátnu náhradu zelene.

Tvrdé, no pravdivé slová

Históriu úmyslu vystavať parkovisko na Pavlovičovom námestí uzatvorím poslednou fázou. V desiatom mesiaci roku 2001 dostali všetky výbory mestských častí návrh plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2002, v ktorom sa nachádzal aj návrh na výstavbu inkriminovaného parkoviska. Každý rok, pred predložením spomenutého návrhu do MsR a MsZ, žiadame od poslancov Mestského zastupiteľstva v Prešove zvolených za jednotlivé mestské časti, aby takýto návrh prerokovali s občanmi vo svojich obvodoch a zaslali stanovisko. Stalo sa tak i v tomto prípade. Dňa 13. novembra 2001 sme obdržali Stanovisko VMČ č. 4 k návrhu plánu investičnej výstavby na rok 2002. Citujem: "Výbor mestskej časti č. 4 nemá zásadné výhrady k plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2002". I vďaka tomuto stanovisku bol návrh predložený na prerokovanie v MsR a na schválenie do MsZ. Plán investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2002 bol schválený uznesením č. 279/2001 na XX. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove dňa 26. novembra 2001. Zasadnutie, ako každé iné tohto orgánu bolo verejné, mohli sa ho teda zúčastniť všetci, ktorí sa o aktivity mesta zaujímajú.

Argumentáciu zavŕšim oznamom Mestského úradu, ktorý bol okrem iného uverejnený v Prešovskom Večerníku dňa 22. marca 2002: "Mesto Prešov v rámci plánu investícií v hospodárstve mesta bude v tomto roku okrem iných investícií pokračovať v začatej výstavbe "pešej zóny" na Ul. Hlavnej, v úseku od knižnice po vyústenie Ul. Jarkovej na Ul. Hlavnú, ako aj výstavbu parkoviska na Pavlovičovom námestí pre bytové domy č. 11 - 33. Táto realizácia si vyžaduje komplexné odstránenie stromov, ktorých prevažná časť je prestárla a napadnutá chorobami. Časť mladých vysokokmeňových drevín sa na Ul. Hlavnej presadí na iné vhodné a potrebné miesto v meste. Odstránenie stromov sa bude realizovať na základe právoplatného rozhodnutia v zmysle platnej legislatívy vo vegetačnom pokoji, v mesiacoch február až marec 2002. Nová výsadba zelene bude realizovaná v rámci týchto investícií vo vegetačnom pokoji najneskôr do 15. novembra 2002".

Možno slová tvrdé, ale pravdivé. Príprava akejkoľvek investičnej akcie v meste zaberá veľa času, venuje sa jej množstvo odborníkov a inštitúcií, stojí veľa peňazí. Je prakticky nemožné konzultovať všetko so všetkými. Preto sú vytvorené mechanizmy kontaktu na občanov cez nimi zvolených poslancov a cez médiá tak, aby nič nevyznievalo ako rozhodovanie "vyššej moci". Výsledok, ako dokazuje aj prípad, ktorému sa venujem, je žalostný. Občania sa zasadnutí výborov mestských častí zúčastňujú poskromne, na zasadnutie MsZ chodí pár ľudí. Oznamy, ktorými sa snažíme informovať prostredníctvom médií akosi nezaberajú. Čo robiť, aby sme zbytočne nerozhadzovali peniaze na prípravu akcií, ktoré pre odpor v koncovej fáze neuzrú svetlo sveta? Poraďte!

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK