Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mestskí poslanci uvoľnili pre dopravný podnik 360.000 eur

Poslanci prešovského mestského zastupiteľstva (MsZ) dnes v rámci rozpočtových opatrení uvoľnili pre Dopravný podnik mesta Prešov a.s. (DPMP) 360.000 eur na vykrytie strát za výkony vo verejnom záujme.

(ilustračné foto)

Finančná situácia prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorého vlastníkom je mesto, sa zhoršila po určitom poklese tržieb, zdražení nafty a zvýšení DPH. Navyše došlo zo strany mesta ku kráteniu rozpočtu a viazaniu ďalších prostriedkov, čo spolu predstavovalo 660.000 eur.

Podľa riaditeľa DPMP Petra Janusa prijali niektoré opatrenia na zníženie výdavkov, stále im však bude chýbať 300.000 eur. Dodal, že dnes schválené prostriedky nebudú postačovať na to, aby sa podarilo vyrovnať straty a okrem toho splniť požiadavky odborárov, ktorí žiadajú 10-percentné navýšenie mzdových taríf.

Odborári na podporu dosiahnutia svojich požiadaviek v utorok (9.8.) na hodinu prerušili prácu. Už v pondelok sa stretli s riaditeľom podniku a primátorom Pavlom Hagyarim ako zástupcom akcionára, kde dostali návrhy, ktoré by mali čiastočne vyriešiť ich požiadavky.

"Ja som chápal deklaráciu na rokovaní s odborármi v tom zmysle, že sa dostaneme na pôvodný rozpočet, ktorý bol schválený ešte v mesiaci marec pred krátením, a tým pádom tá suma, ktorá bola schválená ako prvotná, bude dostačujúca aj na uspokojovanie požiadaviek zamestnancov", povedal po hlasovaní Janus. Dodal, že marci bol rozpočet schválený na úrovni 3,6 milióna eur.

"My si sadneme s riaditeľom dopravného podniku k podrobným výdavkom, ktoré sú potrebné, v prípade, že bude treba ďalšie peniaze, tak peniaze v mestskom rozpočte v rezervnom fonde sú", povedal Hagyari. Dodal, že na rokovaniach s poslaneckými klubmi budú hľadať aj iné opatrenia a nevylúčil ani čiastočné obmedzenie dopravy. "Každopádne hromadná doprava je pre mesto Prešov určite prioritou pred osobnou dopravou", zdôraznil primátor.

Na rozhodnutie poslancov čakali v zasadacej miestnosti aj zástupcovia odborov pri DPMP. "Počkáme si na konkrétne čísla a hlavne čo nám ponúkne riaditeľ. Chceme pokračovať vo vyjednávaní a zostávame v štrajkovej pohotovosti", uzavrel odborový predák Milan Gáll.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK