PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/88/v_presovskom_kraji_maju_na_vpp_417_milionov_sk.html

V Prešovskom kraji majú na VPP 417 miliónov Sk

Dovedna 417,462 milióna Sk dostali okresné úrady práce (OÚP) v trinástich okresoch Prešovského kraja na poskytnutie nenávratného príspevku na dohodnuté verejno-prospešné práce žiadateľom rôzneho druhu.

Vedúca oddelenia pre zamestnanosť a rozvoj Krajského úradu práce (KÚP) v Prešove Iveta Baranová v rozhovore 1. agusta spresnila, že v priemere vyjde za mesiac na jedno miesto 4846 Sk aj s odvodmi (tie v sume 309 Sk hradí štát), čo znamená, že v kraji sa môže vytvoriť 17 236 pracovných miest na obdobie od 1. augusta do 31. decembra 2000. Podľa prvých poznatkov, ktoré KÚP má, je o túto formu podpory značný záujem. Žiadateľmi o uvedený nenávratný príspevok, ktorý umožňuje novela zákona o zamestnanosti účinná od 1. augusta t. r. a zverejnená v Zbierke zákonov s dátumom vyjdenia 28. júl 2000, môžu byť obce, rozpočtové alebo príspevkové organizácie zriadené obcou, občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, neinvestičné fondy, štátne a neštátne zdravotnícke zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, štátom uznané cirkvi a Slovenský Červený kríž. Je reálny predpoklad, že prvé dohody podpíšu OÚP so žiadateľmi do konca tohto týždňa.

V Prešovskom kraji na základe tragických udalostí po povodniach v roku 1998 majú bohaté skúsenosti s využitím dlhodobo nezamestnaných na verejno-prospešné práce. I. Baranová si preto myslí, že nemôžu prevažovať obavy o to, že by sa príspevky nevyčerpali. Zvlášť ak peniaze už sú na účtoch OÚP a môžu ich vyplácať napr. obciam vo forme preddavku. Podľa pokynov majú OÚP uprednostňovať tých žiadateľov o príspevok, ktorí zamestnajú ľudí bez práce, evidovaných vyše 48 mesiacov, vo veku nad 40 rokov, bez vzdelania a so základným vzdelaním a odporúčajú aj využiť nový prvok daný Zákonníkom práce, a to je možnosť uzavrieť čiastočný pracovný úväzok minimálne na 4 hodiny. Vedúca oddelenia informovala, že viaceré OÚP poskytli predstaviteľom samosprávnych orgánov presné zoznamy evidovaných nezamestnaných (EN) v tej-ktorej obci.

Podľa štatistiky KÚP v Prešove k 30. júnu t. r. bolo z celkového počtu 99 731 EN až 54 178 evidovaných dlhšie ako 12 mesiacov a z nich 29 094 dlhšie ako 24 mesiacov.

 
7.8.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 2610 krát