Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

PSK prispeje na dokončenie štúdie Spišského Jeruzalema sumou 16.000 eur

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vstupuje do Zmluvy o združení právnických osôb v projekte, ktorý nesie názov Spišský Jeruzalem.

Poslanci zastupiteľstva PSK na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasili vstup do združenia pre realizáciu Urbanisticko-architektonickej štúdie religióznej krajiny. Na jej dokončenie poslanci vyčlenili takmer 16.000 eur.

Ako TASR informovala Marta Sibalová z komunikačného odboru PSK, hlavným účelom združenia bude zaplatenie zostávajúcej ceny za obnovu barokových kaplniek a návrh drobnej architektúry a spevnených plôch. Projekt Spišský Jeruzalem vznikol v súvislosti s Európskym hlavným mestom kultúry Košice 2013, sú v ňom pripravované projekty pre oživenie a trvalý rozvoj Gotickej cesty s konečným cieľom podpory rozvoja cestovného ruchu.

Má byť realizovaný v lokalite Pažica, ktorá je výnimočná svojou polohou. Nachádza sa v blízkosti Spišského hradu, Spišského Podhradia a Levoče a zároveň nadväzuje na trasu pápežského vlaku Jána Pavla II. Totus Tuus. "V Spišskej Kapitule bola pri prieskume krajiny objavená unikátna koncepcia krajiny, ktorá spočíva v náznaku reálnych rozmerov starovekého Jeruzalema, v mierke 1:1", priblížila Sibalová.

PSK a Košický samosprávny kraj (KSK) s cieľom zabezpečiť realizáciu tohto projektu podpísali v decembri minulého roka memorandum, pričom KSK má pripraviť projekt revitalizácie krajiny vrátane sadových úprav a ideového riešenia pravdepodobných trás Veľkonočného mystéria. PSK spolu s KSK začali proces verejného obstarávania, ktorého predmetom bolo zabezpečenie služby s názvom Urbanisticko-architektonická štúdia religióznej krajiny Spišský Jeruzalem.

Zmluva o dielo bola podpísaná na začiatku marca, pričom víťazom obstarávania sa stal ateliér ARLAND, s. r. o. , zo Spišskej Novej Vsi. Na dokončenie štúdie chcú KSK a PSK združiť finančné prostriedky na základe spomínanej zmluvy. Poslanci zastupiteľstva PSK dnes rozhodli, že vyšší územný celok Prešov prispeje finančnými prostriedkami vo výške najviac 16.000 eur.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK