Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Navštevujú mestá s dobrou povesťou

Prešov krajším mestom ako Košice Aj keď bol celý uplynulý týždeň v živote Prešova bohatý na udalosti, predsa len najväčší rozruch v centre mesta spôsobilo množstvo luxusných áut parkujúcich na miestach, kde obvykle autá nebývajú. Prichádzali sem skoro predpoludním, vystupovali z nich ženy i muži a po krátkom rozhliadnutí sa po meste smerovali do historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Tam sa totiž o pol dvanástej začínala konferencia Slovensko-poľská cezhraničná spolupráca, cesta do Európskej únie. Na konferenciu prišlo, okrem jej organizátorov, štátnych tajomníkov ministerstiev vnútra Poľskej republiky a Slovenskej republiky, mnoho oficiálnych predstaviteľov štátnej správy i samosprávy z troch poľských a z troch slovenských krajov. Slávnostný ráz podujatia umocňovala skutočnosť, že sa do jeho programu, v popoludňajších hodinách, zapojili prezidenti dvoch krajín v srdci Európy, prezident Poľskej republiky J. E. Aleksander Kwasniewski a prezident Slovenskej republiky J. E. Rudolf Schuster. Súčasťou pobytu obidvoch prezidentov bol pracovný obed v hoteli Dukla, ktorý podávala podpredsedníčka vlády SR Mária Kadlečíková, ale i návšteva prešovskej radnice...

Obsahom a zameraním konferencie sa budú určite aj na stránkach novín zaoberať odborníci. Ja by som chcel upriamiť pozornosť na čosi úplne iné. Po nedávnej návšteve dvoch premiérov, predsedu vlády Českej republiky Miloša Zemana a predsedu vlády Slovenskej republiky Mikuláša Dzurindu, je to ďalšia návšteva, tentokrát dvoch hláv štátov v našom meste. Najvyšší štátni predstavitelia nechodia hocikde. Svoj program smerujú tam, kde nájdu dobré podmienky pre uskutočnenie zámeru, kde sa môžu spoľahnúť na to, že všetko prebehne tak, ako má. Smerujú jednoznačne do miest s dobrou povesťou. Aj výber miesta pre uskutočnenie spomenutej konferencie, aj pobyt obidvoch prezidentov, neboli dielom náhody. Pán prezident Aleksander Kwasniewski si želal navštíviť konkrétne naše mesto. Chýr o ňom sa dostal i k nemu a ako potvrdil vo svojom príhovore na konferencii, ale aj počas návštevy na radnici, jeho očakávania boli nielen naplnené. V oficiálnom príhovore si dokonca dovolil utrúsiť poznámku, že sa mu zdá, že Prešov je krajším mestom ako Košice. Iste to bolo skôr priateľské podpichnutie na adresu nášho pána prezidenta, v každom prípade išlo o verejnú poklonu najvyššieho predstaviteľa nášho severného suseda, Poľskej republiky, pre mesto Prešov. Poznámka pána prezidenta Aleksandra Kwasniewskeho vyvolala potlesk, ale aj úsmevný protest pána prezidenta Rudolfa Schustera. V každom prípade zaznela a bola úprimná. Dôkazom bol aj záujem o mesto pri krátkej návšteve na radnici pred odchodom z Prešova a následne z našej vlasti.

Jednoznačné víťazstvo

Cestu z hotela Dukla do Divadla Jonáša Záborského a následne na radnicu absolvovali prezidenti, ich doprovody a návštevníci konferencie pešo. To bola príležitosť vnímať atmosféru, dýchať prešovský vzduch, stretávať Prešovčanov i návštevníkov mesta, ale aj všímať si upravenosť, poriadok a ruch v meste. Veľmi som si želal, aby čo najviac Prešovčanov počulo to, čo poľský prezident na adresu čistoty a poriadku v meste povedal. Aj preto, že najviac kritiky zo strany občanov je na túto oblasť. A to ešte pán prezident nevedel, že len niekoľko minút predtým prešlo mestom množstvo mladých s "hadom" vytvoreným z plastových fliaš a zanechalo tu nie celkom dobrú vizitku v podobe síce nie úmyselne, ale predsa len odtrhnutých papierových nálepiek z fliaš.

Cez návštevu prezidentov i cez konferenciu o slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráci sme sa opäť dostali do širšieho, pozitívneho povedomia nielen v našich krajinách, ale aj v kontexte Európy. To preto, že takéto udalosti lákajú médiá a tie potom informujú všade. Verím, že sme sa opäť ukázali ako mesto schopné, európske, dobre reprezentujúce región i našu vlasť.

K Toryse smeruje aj hokejový svet

Ďalšou šancou, ako mesto Prešov ukázať celému svetu je príprava veľkého športového podujatia. V utorok som sa stretol s vysokým predstaviteľom hokejovej federácie zo Švajčiarska Petrom Lüttym, ktorý prišiel na mieste preveriť podmienky pre usporiadanie majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov. Pri zámere uskutočniť takéto podujatie a pri hodnotení podmienok už nemôže ísť o lichôtky. Tu sa ide na tvrdo, bod po bode. Štadión, hotely, dopravná dostupnosť, možnosti trávenia voľného času a podobne. Iste nie sme bez chyby. V každom prípade sa Prešov stáva vážnym kandidátom na usporiadanie tohto športového sviatku.

Šíriť dobré meno nášho mesta pomáhajú aj rodáci žijúci v blízkej i vzdialenej cudzine. Ukazuje sa, že lásky nehrdzavejú, že návraty domov sú tým, po čom každý túži. Pri týchto návratoch sa spomína, hodnotí, diskutuje o perspektívach. V uplynulom týždni prišla na radnicu pani Katarína Ebel-Stašková, rodáčka žijúca v nemeckom Darmstadte, ktorá doniesla mestu osobný dar, gobelín vyhotovený podľa obrazu jej brata, už nežijúceho maliara s tematikou nášho mesta. Pre toto dielo nájdeme na radnici určite dôstojné miesto. Vecný dar Prešovu symbolizuje veľa. Záujem o mesto, o jeho zviditeľňovanie je potešujúci a užitočný. Určite by bolo užitočné podrobne popísať vnímanie zmien v meste a diania v ňom očami človeka žijúceho ďaleko od rodnej hrudy. Pri návratoch sú totiž registrované i tie najmenšie zmeny. Veľmi citlivo je vnímané všetko to, čo sa v meste udialo. A znova nejde len o lichôtky. Aj v prípade pani Kataríny Ebel-Staškovej zaznela kritika. Celkový obraz mesta je z jej hodnotenia rok, čo rok lepší.

Z udalosti uplynulého týždňa zabolela prehra prešovských futbalistov doma s Trenčínom. Potešil úspešný štart už deviateho ročníka výstavy Svet na kolesách, cestách, sieti v Mestskej hale. Verím, že počas víkendu mnoho Prešovčanov i ľudí z okolitých miest a obcí smerovalo práve tam. Pokochať sa pohľadom na oceľových tátošov súčasnej doby.

Na vkus mnohých možno vyznieva tento príspevok veľmi optimisticky. Ani v jednej zo spomenutých reakcií nemohli mať návštevníci mesta záujem pretvarovať sa, hovoriť nepravdy a vtierať sa. Všetci sa opierali o fakty, registrované vlastnými zmyslami. Vnímajme to ako poctu nášmu Prešovu a všetkým, ktorí tu žijú. Skúsme to brať za základ hrdosti na toto mesto.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK