Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Z.SIMON: Chceme podporiť predaj konečnému spotrebiteľovi

Na zlepšenie podmienok pre farmárov a prvovýrobcov poľnohospodárskych produktov na Slovensku je podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona potrebné zaviesť systém, ktorý by im umožnil presadiť sa v konkurencii. Pomôcť by malo nariadenie vlády o podmienkach predaja konečnému spotrebiteľovi. Očakáva, že do platnosti by mohlo vstúpiť už na budúci mesiac.

PREŠOV: Minister pre TASR uviedol, že cieľom je, aby sa napríklad farmár nesústredil len na chov hospodárskych zvierat, ale aby ich mohol aj porážať, spracovávať a následne ako konečné produkty aj predávať. Systém by podobným spôsobom podporoval spracovanie mlieka, ovocia a zeleniny.

Navrhovaná legislatíva by podľa ministra mala dať slovenským producentom možnosť ľahšie plniť podmienky, ktoré štát od nich očakáva a mohli tak vstupovať na trh. Samozrejme, musí byť splnená požiadavka na predpísanú kvalitu, bezpečnosť a čerstvosť potravín.

"Na druhej strane, aby sme pred nich nekládli povinnosť, že trebárs na bitúnku musí byť veterinárny dozor päť dní v týždni, keď on odporáža len v jeden deň. To znamená, že ten bitúnok by bol občasný", vysvetľuje minister.

Simon je presvedčený, že ak sa vytvorí lepšie prostredie, farmári v regiónoch dokážu dodávať mäso a ostané produkty za podobné ceny a možno aj kvalitnejšie, ako to, čo sa nakupuje v zahraničí.

"Máme množstvo reštaurácií, škôl, vývarovní, nemocníc, domovov dôchodcov, kde sa každý deň nakupuje obrovské množstvo potravín na spracovanie. Či už mäso, mlieko, zemiaky či zelenina, prečo by tieto výrobky nemohli byť vyprodukované v regióne a priamo tu predávané", povedal minister. Takto by sa podľa neho vytvorila medzi výrobcom a odberateľom väčšia dôvera a odberateľ by presne vedel, čo kupuje.

"Jednoducho vie, v akých podmienkach farmár zvieratá chová a keďže sa nachádza v regióne, môže sa prísť na miesto osobne presvedčiť", povedal Simon. Myslí si, že ak sa tento systém podarí rozbehnúť, bude menej požiadaviek na dovoz zo zahraničia. Nepovažuje za prirodzené, aby mali napríklad v niektorých našich reťazcoch slovenské výrobky také malé percentuálne zastúpenie.

Simon uviedol, že majú pripravených niekoľko mechanizmov. Jednou z nich je vypísanie výzvy na poskytnutie podpory pri projektových nákladoch do 100.000 eur, pričom maximálna dotácia by bola do 50 percent.

"Za túto sumu by mohli prebudovať miestnosti na spracovanie, bitúnky. Mohli by si urobiť chladiarenské zariadenie, skladovacie zariadenie. Môžu si kúpiť drobné prepravné prostriedky, aby si to mohli rozvážať, aby to malo svoju kultúru, štandard", konštatoval minister.

Dodal, že túto legislatívu už predložili na notifikáciu do Bruselu a teraz očakávajú odpoveď. Minister by chcel, aby nariadenie vlády vstúpilo do platnosti už na budúci mesiac.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK