Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Výnimočnou ženou sa stala Anna Capová z Humenného

Výnimočnou ženou Prešovského kraja sa stala Anna Capová z Humenného, poslankyňa mestského zastupiteľstva v Humennom a predsedníčka Krajskej organizácie únie žien v Prešove.

Anna Capová (v strede)
Anna Capová (v strede)

Druhú priečku získala lekárka Anna Kvokačková z Prešova, ktorá viac ako 16 rokov pracuje v sociálno-charitatívnych programoch. Tretie miesto patrí lekárke Hane Zelenkovej, zakladateľke kožného oddelenia v nemocnici vo Svidníku, prezidentke Slovenskej spoločnosti estetickej dermatológie a kozmetiky. Rozhodla o tom nezávislá komisia.

Nielen víťazky, ale všetky nominované ženy dnes na Úrade PSK slávnostne prijal podpredseda PSK Ján Ragan. Ako zdôraznil, „pri tomto oceňovaní neexistuje prvé a posledné miesto. Každá z nominovaných žien je výnimočná svojimi aktivitami, svojou prácou a každá si zaslúži medailu. Nie je v našich silách odvďačiť sa im za prácu, ktorú vykonávajú. Dnešné stretnutie je morálnym ocenením, aby sme potvrdili, že prácu týchto osobností si všímame a vysoko si ju ceníme.

Nominované ženy sa svojou výnimočnosťou podieľajú na rozvoji miest a obcí v ktorých žijú, poskytujú služby pre znevýhodnené skupiny občanov, podieľajú sa na výskumoch v oblasti medicíny, odovzdávajú cenné rady a vedomosti niekoľkým generáciám študentom, angažujú sa v oblasti umenia, či bojujú s ťažkými životnými osudmi. Sú medzi nimi napríklad herečka Kveta Stražanová, spisovateľka Nora Baráthová, či pedagogičky Irena Medňanská a Anna Tokárová.

Víťazku krajského kola, spolu so zástupkyňami ostatných krajov prijme priamo na pôde parlamentu v Bratislave predseda Národnej rady SR Richard Sulík a podpredseda vlády a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Mihál.

Prvý ročník súťaže Výnimočné ženy Prešovského kraja vyhlásili Prešovský samosprávny kraj, v spolupráci s Inštitútom rodovej rovnosti Krajské kontaktné miesto Prešov, pod záštitou podpredsedu vlády SR a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozefa Mihála, v marci, pri príležitosti MDŽ.

Cieľom podujatia je poukázať na význam často neviditeľnej ženskej práce, upozorniť na (ešte vždy nie dostatočne ocenené) miesto žien v oblasti kultúrneho, vedeckého, politického a spoločenského života a oceniť prínos žien pre rozvoj prešovského regiónu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK