Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Za činnosť v sociálnych službách udeľovali cenu Krídla túžby

Ocenenie Krídla túžby, ktoré po prvýkrát udelil Prešovský samosprávny kraj (PSK) za aktivity v oblasti sociálnych služieb, dnes slávnostne odovzdali v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

Spojením prehliadky tvorivosti klientov domovov sociálnych služieb (DSS) – Deň bez bariér, ktorý má za sebou sedemročnú históriu, s oceňovaním vzniklo nové podujatie Krídla túžby. V rámci neho budú oceňované zariadenia sociálnej starostlivosti, pracovníci v sociálnych službách, ale i klienti.

"Práca v sociálnej sfére je veľmi náročná a vyžaduje veľa námahy a energie. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli oceniť tých najlepších a najúspešnejších v Prešovskom kraji, či už ide o zamestnancov alebo prijímateľov. Je to prejav našej vďaky", povedal podpredseda PSK Ján Ragan.

Cena Krídla túžby predstavuje symbol okrídlenej barly umiestnenej v srdci. Symbolizuje rozlet, lásku a oporu, ktorú potrebujú ľudia odkázaní na pomoc iných. Návrh v drevenom prevedení vznikol v DSS v Spišskom Podhradí a definitívnu keramickú podobu dostala cena v integračnom zariadení v Hertníku.

Za výnimočnú kvalitu v sociálnych službách dnes toto ocenenie získal DSS v Osadnom. V zdôvodnení sa uvádza, že zariadenie za posledných šesť rokov prešlo mnohými pozitívnymi zmenami a zvýšilo kvalitu poskytovaných služieb.

"Získavame ocenenie, ktoré je zadosťučinením pre všetkých ľudí, ktorí v tomto zariadení za 50 rokov pracovali. Ktorí mohli svojou každodennou prácou prispieť k tomu, aby sa prijímatelia sociálnych služieb, ktorých bolo za to obdobie viac než 500, cítili dobre", povedal pre TASR riaditeľ DSS Ján Šrenkel. Dodal, že v súčasnosti majú v zariadení 67 ľudí vo veku od jedného do 39 rokov, prevažne so stredným a ťažkým stupňom mentálneho postihnutia.

Ocenenie získala aj riaditeľka Denného stacionára v Poprade Agnesa Zelená, za organizovanie aktivít pre mentálne postihnuté deti. Krídla túžby udelili klientovi DSS Alia v Bardejove Milanovi Pumpovi za úspechy v športovej oblasti.

Dnešnému galakoncertu predchádzalo päť regionálnych podujatí v Bardejove, Giraltovciach, Prešove, Humennom a Spišskom Podhradí, na ktorých sa prestavilo viac ako 250 prijímateľov sociálnych služieb zo 41 zariadení z Prešovského kraja.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK