Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Mestskí poslanci za KDH chcú rozvinúť pozitívne zmeny v TSMP

Po zmenách v orgánoch spoločnosti s majetkovou účasťou mesta Prešov by mali podľa predsedu Okresného centra KDH a poslanca mestského zastupiteľstva (MsZ) Stanislava Kahanca nasledovať rozhodnutia o ďalšom napredovaní firiem.

"Treba rozhodnúť o smerovaní, fungovaní predovšetkým v záujme zefektívnenia, racionalizácie a v konečnom dôsledku poskytovania kvalitných služieb za primeranú cenu", zdôraznil. V tejto súvislosti dnes s novinármi hovoril predovšetkým o spôsobe fungovania Technických služieb mesta Prešov (TSMP).
Do šesťčlenného predstavenstva spoločnosti boli zvolení dvaja nominanti KDH - mestská poslankyňa Andrea Turčanová a ako neposlanec Fabian Novotný, ktorý sa na odporúčanie MsZ zároveň stal predsedom predstavenstva.

"Chceme podporiť rozvinúť a dokončiť všetky pozitívne zmeny, ktoré sa v TSMP za posledné tri roky udiali. Dosť výrazne sa racionalizovali a zefektívnili jednotlivé prevádzky, znížil sa počet pracovníkov a pritom sa dosiahli lepšie výsledky", konštatoval Kahanec.

Turčanová uviedla, že TSMP majú potenciál stať sa dobre prosperujúcou mestskou firmou a preto stále treba hľadať efektivitu financovania niektorých činností.

"Spoločnosť by mohla fungovať ako obecný podnik, to znamená cez aktívne opatrenie politiky trhu práce využívať dlhodobo nezamestnaných na rôzne činnosti ako čistenie mesta, povodňové aktivity a mnohé iné, ktoré sa dajú vykryť mimo peňaženky mesta", povedala Turčanová.

Spolupráca orgánov riadiacich firmu sa však podľa nej nezačala najlepšie. Spôsob, akým prebehlo valné zhromaždenie, ktorého jediným akcionárom je mesto zastúpené primátorom, Turčanovej prekáža. Mala výhrady voči tomu, že sa uskutočnilo bez ich vedomia a neinformovali ani bývalých členov orgánov spoločnosti.

Turčanová uviedla, že mestské zastupiteľstvo neodporúčalo nikoho na miesto podpredsedu a valné zhromaždenie určilo súčasného prednostu a člena predstavenstva Jozefa Višňovského.

Kahanec takýto spôsob komunikácie nepovažuje za dobrý štart spolupráce s vedením mesta. Pripomenul situáciu spred dvoch rokov, kedy mesto vypísalo verejnú súťaž na nakladanie s odpadmi. Podľa neho sa o podmienkach nekomunikovalo s poslancami ani s vedením TSMP. Nakoniec mesto muselo súťaž zrušiť.

Kahanec v daných podmienkach skôr vylučuje, že by podporili niečo také ako privatizáciu TSMP. Uzavrel, že ak by cítili, že sa budú presadzovať pre nich neprijateľné postupy, nominanti KDH sa vzdajú členstva v predstavenstve TSMP.

Súvisiace články
12.10.2011 P. Hagyari od zmien na úrade a v TSMP očakáva zvýšenie efektivity
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK