Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Mesto hospodári s majetkom 7 mld korún

O výsledkoch piatej riadnej schôdze Mestskej rady v Prešove v tomto roku, ktorá bola v pondelok popoludní, informovali na pravidelnom brífingu novinárov jej členovia PhDr. Milan Laca (SDĽ) a Ing. Stanislav Kahanec (KDH), ako aj prednosta MsÚ Mgr. Eduard Stahovec. Rozpočet hospodárstva mesta na tento rok predstavuje 505 mil. 700 tisíc korún, za prvý štvrťrok 2002 sa jeho príjmová časť naplnila v objeme 98 mil. 436 tis., čo predstavuje 19,5-percentné plnenie. Výdajová časť sa plní na 16 percent. Ako ďalej radní konštatovali, celkový priebeh plnenia rozpočtu je totožný s predchádzajúcim rokom, pričom na jeho vývoj vplýva sezónnosť prác investičného charakteru a verejno-prospešné práce...

Plán investičnej výstavby na tento rok predstavuje objem stavebných prác za 53 miliónov korún, dokončiť sa má 22 stavieb, ďalších päť prejde do nasledujúceho roka. V prvom štvrťroku 2002, ako sa konštatovalo v prerokovanej správe na mestskej rade, sa úsilie investora sústredilo najmä na skolaudovanie objektov, ktoré boli dokončené ešte v závere lanského roka. Zabezpečovala sa projektová dokumentácia pre začínajúce stavby a pripravovali sa podklady na uskutočnenie verejných súťaží.

Z rozostavaných stavieb treba uviesť predovšetkým rekonštrukciu Hlavnej ulice, už jej piatu etapu, kruhovú rampa UsE, skládku tuhého komunálneho odpadu na Cemjate, rekonštrukciu cesty Surdok či prvky drobnej architektúry na pešej zóne.

A z novozačínajúcich? Výstavba nájomných bytov Sabinovská - Majakovského. Mestská rada sa oboznámila aj so súčasným stavom (podľa výsledkov invetarizácie ku koncu uplynulého roka) majetku, keď mesto Prešov hospodári s majetkom v celkovej výške bezmála sedem miliárd korún, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o takmer 50 miliónov.

Na programe pondelkového rokovania radných boli správy o tom, ako plnia vecné úlohy a aké ekonomické výsledky dosahujú obchodné spoločnosti s účasťou mesta (Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., Technické služby mesta Prešov, a. s., Prešov Real, s. r. o., Spravbyt, a. s. a Správa a zimná údržba prešovských ciest, s. r. o.), ako aj mestské organizácie (PKO a MSS) za uplynulý rok.

Členovia mestskej rady PhDr. Milan Laca a Ing. Stanislav Kahanec novinárom podrobne charakterizovali aj ďalšie materiály, o ktorých v pondelok rokovali, a to majetkové prevody, návrh Štatútu mesta Prešov (po nadobudnutí účinnosti zák. č. 453/2001 Z. z. a zák. č. 205/2002 Z. z., ktorými sa mení a dopĺňa zák. č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov), informáciu o súčasnom stave a návrh na využitie areálu Sociálno-prevádzková budova - bazén Pod Kamennou baňou, ako aj návrh prijatia cudzieho zdroja do rozpočtu hospodárstva mesta na rok 2002 a ďalšie.

XXV. riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove sa uskutoční v pondelok 27. mája 2002 o 13. h.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK