Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

DPMP tvrdí, že pokuty vymôže

Zvýšený dôraz v boji proti cestujúcim bez platného lístka mieni klásť Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a. s. V súčasnosti je pokuta za jazdu bez lístka v prešovskej MHD osemsto korún...

"Máme dosť čiernych pasažierov, ktorí si neuvedomujú, že ak nemajú cestovný lístok, tak majú zaplatiť pokutu vo výške stonásobku jeho základnej ceny. Prichytení cestujúci bez lístka môže pokutu zaplatiť priamo revízorovi, to je prvý kontakt. Prípadne dostane inštruktáž, kde má ísť zaplatiť. Ak to nespraví, dostane faktúru. Ak ani na faktúru nezareaguje, tak ho po určitom čase dáme na súd," uviedol riaditeľ DPMP Peter Janus, podľa ktorého sa vymáhateľnosť pohľadávok zvyšuje.

Ak prichytený čierny pasažier nezaplatí ani platobný príkaz zo súdu, podstupuje dopravný podnik pohľadávku exekútorovi, ktorý ju už vymáha formou exekúcie. "Vtedy sa už pokuta môže nabaliť až do výšky štyritisíc korún. Toto si ľudia niekedy neuvedomujú."

Opýtali sme sa, či DPMP naozaj peniaze za pokuty, hoc po dlhšom čase, od pasažierov vymôže, či sa z nich nestanú nedobytné pohľadávky.

"Vymôžeme. Začali sme ísť po tom dosť tvrdo. A v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nám úhrady rapídne stúpli."

Za minulý rok prepravil DPMP na svojich autobusoch a trolejbusoch okolo 35 miliónov osôb. Z tržieb z cestovného získal 107 miliónov, na pokutách vymohol asi tri a pol milióna korún. Na boj proti čiernym pasažierom majú slúžiť nové čipové karty, ktoré časom nahradia terajšie kupónové preukážky. Táto investícia si vyžiada náklady jeden a pol milióna korún. Občan by mal za novú magnetickú kartu zaplatiť ako jednorazovú investíciu okolo 160 korún. Karty budú k dispozícii už čoskoro.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK