Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Prešovský CrossFit team prvý na Slovensku

Boli sme na ďalšom tréningu prešovského trénera Mannyho Mimu, ktorý sem prináša svetové novinky z fitness. Manny vie, že cvičenie by malo byť súčasťou nášho každodenného života a individuálne sa venuje všetkým, ktorí potrebujú pohyb. Pre prešovský informačný server hovorí o tréningoch crossfit, na ktoré máme v Prešove licenciu z USA ako prví na Slovensku.

Boli sme na ďalšom tréningu prešovského trénera Mannyho Mimu, ktorý sem prináša svetové novinky z fitness. Manny vie, že cvičenie by malo byť súčasťou nášho každodenného života a individuálne sa venuje všetkým, ktorí potrebujú pohyb. Pre prešovský informačný server hovorí o tréningoch crossfit, na ktoré máme v Prešove licenciu z USA ako prví na Slovensku.

Crossfit je tréningový program, ktorý rozvíja všeobecnú telesnú zdatnosť. Od začiatku bolo cieľom crossfitu vytvoriť univerzálny a komplexný program. Program, ktorý pomôže zlepšiť všetky známe fyzické oblasti, a to kardiovaskulárnu/respiračnú vytrvalosť, výdrž/kondíciu, silu, flexibilitu, výbušnosť, rýchlosť, koordináciu, pohyblivosť, presnosť, rovnováhu.

Crossfit založil bývalý tréner gymnastiky Greg Glassman. Začínal v garáži v Santa Cruiz a práve on prišiel s nápadom spojiť svoje tri vášne: gymnastiku, vzpieranie a cyklistiku do jedného tréningového programu. Predstavil úplne iný štýl tréningu, o ktorý sa podelil na stránke www.crossfit.com.

CrossFit Prešov je prvý oficiálny crossfitový gym na Slovensku. Naším cieľom je predstaviť tento štýl trénovania širokej verejnosti. Pre všetkých tých, ktorých nudí klasický tréning vo fitness centre.  

Na tréningy využívame rôzne naradie: olympijské činky, kettlebelly, gymnastické kruhy, hrazdu a podobne. Tréningy prispôsobujeme schopnostiam našich klientov. Každý cvik sa dá upraviť pre vrcholového športovca a pre začiatočníka.

Crossfit sa definuje ako funkčný tréning s vysokou intenzitou, ktorý sa pravidelne mení.

  • Funkčné pohyby – pohyby, pri ktorých zapájame viac kĺbov a sú v nás geneticky zakódované, napríklad: drepy, mŕtvy ťah, tlaky, tieto pohyby a cviky majú uplatnenie v každodennom živote.  
  • Cviky zo vzpierania sú skvelým spôsobom, ako zapojiť do práce celé telo. Robíme ich prístupnými pre všetkých, ktorí majú trpezlivosť a vytrvalosť sa ich učiť. Získate silu, rýchlosť, výbušnosť a mnoho ďalších výhod.  
  • Základné cviky z gymnastiky. Cviky, kde sa pracuje s váhou tela, či už na hrazde alebo na zemi. Okrem iného budujú silu, flexibilitu, obratnosť a vytrvalosť.  
  • Intervalový tréning je kľúčom k vytvoreniu kardiovaskulárnej vytrvalosti, bez straty sily, rýchlosti, výbušnosti a bez straty svalovej hmoty. Spája pracovnú a oddychovú časť v meraných intervaloch.  
  • Pravidelne sa meniaci tréning: Využívame činky, kettlebelly, vrecia s pieskom, pneumatiky, laná. Čokoľvek, čo nám pomôže zvýšiť náš výkon a udržať tréning zábavný.  
  • Jeho intenzita nám pomáha vyprodukovať viac sily. Tak si zefektívnime prácu, lebo ju dokážeme vykonať lepšie a za kratší čas.

CrossFit Prešov funguje od začiatku septembra. Medzi našich klientov patria mamičky na materskej dovolenke, študenti a ľudia ktorí nemajú žiadne skúsenosti so športom. Vytvorila sa tu skupina nadšencov, čo sa navzájom podporujú a stretávajú sa aj mimo tréningových hodín. Vznikajú tu nové priateľstvá. Myslím si, že aj vďaka tomu sa v gyme vytvára prijemná atmosféra a aj preto sa tu ľudia radi vracajú. Snažíme sa udržiavať tréningy zábavné, vždy priniesť niečo nové a postupne sa učiť nové cviky, zlepšovať svoju silu, vytrvalosť, flexibilita a zdravie.

Tréningy vedie Manny Mima, ktorý je certifikovaný crossfit tréner a ako uviedol: "Prinášame do Prešova novinky zo sveta fitnesu. Úspešne sme rozbehli bootcamp pre dámy, ktorý je stále úspešnejší. A teraz rozbiehame crossfit tréningy. Verím, že postupne zaujmeme týmto tréningovým štýlom ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj vzhľad, svoju kondíciu, i celkové wellness. Je to viac o zdravom životnom stýle, ako len o trénovaní.“

Do budúcna plánuje robiť malé klubové súťaže. Časom by Manny chcel vytvoriť spoluprácu s ďalšími crossfit gymami, napríklad aj z Anglicka.

„Trošku prezradím z našich ďalších plánov. Plánujem vytvorenie priestoru pre tréning našich seniorov a deti rôznych vekových kategórií. Ale o tom viac, keď to bude aktuálne."

Crossfit sa rozrastá po celom svete. Je to narýchlejšie sa rozrastajúci šport. Pre všetkých, čo si tento štýl chcú vyskúšať, Rebel`s Gym - CrossFit Prešov ponúka týždeň trénovania zadarmo.

Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.rebelsgym.sk.

Súvisiace články
27.4.2012 Foto: Grace 16.6.2011 Bootcamp: Nový typ tréningov pre ženy v Prešove
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK