Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Deň otvorených dverí na Úrade PSK 27. októbra

Vo štvrtok 27. októbra sa uskutoční Deň Prešovského kraja. V tento deň budú pre verejnosť bezplatne otvorené všetky múzeá, galérie a ďalšie organizácie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Zaujímavý program je pripravený aj v regionálnych knižniciach. Okrem bezplatného zápisu knižnice prišli s akciou Vymeň knihu za knihu. Každý, kto do knižnice prinesie akúkoľvek knihu o obci alebo meste z Prešovského kraja, dostane na výmenu obrazovú publikáciu Vitajte v PSK, ktorá bola vydaná len v minulom roku. Na Úrade PSK v Prešove sa v tento deň po štvrtýkrát uskutoční deň otvorených dverí.

Deň Prešovského kraja organizujeme v rámci desiateho výročia vzniku vyšších územných celkov. Občanom chceme preto maximálne sprístupniť naše zariadenia a otvoriť úrad. Cieľom je priblížiť verejnosti kompetencie a činnosť samosprávy. Predstavíme sa nie ako úradníci. Ľuďom ukážeme naše zariadenia priamo v jednotlivých mestách, na úrade odprezentujeme našu prácu a kompetencie. Zvolili sme atraktívne formy prezentácie, tak verím, že návštevníkov zaujmú. Pripravená je napríklad veľká kocka, v ktorej ukážeme, ako vyzerá náš rozpočet v hotovosti. Mimochodom, je to 170 miliónov eur, ktoré budú v 500-eurových bankovkách“, objasňuje predseda PSK Peter Chudík.

Už pred budovou Úradu PSK sa občanom predstaví jediný bibliobus – pojazdná knižnica zo Svidníka, ktorá normálne slúži pre obyvateľov severovýchodného Slovenska. Na ukážku bude pristavená aj cestárska technika – staré i nové stroje. Vo vestibule bude pripravená výstava prác a obrazov klientov zo zariadení sociálnych služieb. Prezentovať sa budú kultúrne zariadenia v pôsobnosti PSK. Návštevníkom sa predstavia aj niektoré stredné školy, ktoré krajská samospráva spravuje, chýbať nebudú modely, ktoré vymysleli a ušili študenti.

Návštevníci si môžu sadnúť na županskú stoličku, pozrieť si insígnie predsedu PSK, ocenenia, ktoré udeľuje samosprávny kraj, kniežaciu hrobku z Popradu-Matejoviec, makety hradov i drevených kostolíkov. Záujemcovia sa budú môcť odfotiť na pamätnú fotografiu, ale na fotografovanie budú pripravené i divadelné kostýmy.

Okrem mnohých prezentácií si chceme preveriť aj vedomosti našich občanov o kraji. Náš región sa hrdí množstvom atraktivít, o ktorých často ani nevieme. Preto sme pripravili množstvo súťaží, medzi nimi napríklad Hádaj, čo vidíš, ktorá preverí, ako poznáme miesta nášho regiónu. Budú však aj súťaže v skladaní puzzle, alebo poľsko-slovenský veselý slovník. Návštevníci môžu podať nomináciu na Cenu PSK za rok 2011, alebo spočítať, koľko bankoviek tvorí rozpočet PSK. Toto neviem ani ja“, priznal sa Peter Chudík.

Pre víťazov súťaží je pripravené množstvo darčekov – tričká s emblémom Deň Prešovského kraja, či vstupenky do kultúrnych inštitúcií.

Počas celého dňa sa v zasadačke bude konať videoprezentácia o Prešovskom kraji a jeho kompetenciách. Návštevníci dostanú informácie o viacerých oblastiach - symboly PSK, zastupiteľstvo, financovanie, kompetencie v oblasti školstva, kultúry, sociálnych vecí a neodídu naprázdno, lebo pre každého návštevníka je pripravený malý darček. Chýbať nebude ani ochutnávka tradičných chutí kraja a študenti sa predstavia v barmanskej show.

Chcem čo najsrdečnejšie pozvať všetkých, aby 27. októbra navštívili Prešovský samosprávny kraj. Či už prídu k nám na úrad, alebo navštívia niektoré z našich zariadení. Je dôležité, aby ľudia poznali svoj kraj, aby boli naňho hrdí a vedeli, o čom všetkom rozhoduje. Verím, že obyvatelia nielen Prešova naše pozvanie príjmu a stretneme na niektorom z miest v kraji. Tento kraj je totiž domovom nás všetkých“, uzatvoril predseda PSK Peter Chudík.

Prílohy
Deň PSK
pdf
229,3 kB
Program mesta na Deň PSK
pdf
482,2 kB
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK