Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

O tehotenstve a pôrodoch diskutuje vyše 140 účastníčok konferencie

Problematika tehotenstva, pôrodov a starostlivosti o matku a dieťa, to je len časť tém, ktoré sú súčasťou programu 9. celoslovenskej konferencie pôrodných asistentiek, ktorá sa dnes začala v Prešove.

(ilustračné foto)

Na dvojdňové odborné podujatie pricestovalo okolo 140 pôrodných asistentiek z celého Slovenska, ale aj z Českej republiky a Maďarska. Viceprezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová pre TASR uviedla, že okrem oblastí, ktoré sú súčasťou vzdelávacích aktivít, účastníčky diskutujú aj o pôrodoch v domácom prostredí či pôrodoch cisárskym rezom.

Lazorová konštatovala, že na Slovensku je stále stúpajúci trend pôrodov cisárskym rezom, pre ktorý sa rozhodujú tehotné ženy. Dodala, že asistentky sú týmto javom veľmi znepokojené, nakoľko z toho vyplýva množstvo komplikácií, o ktorých sa verejne nerozpráva.

"Momentálne sme možno my v Európe a na Slovensku v tej fáze, že je to módny trend, matky nechcú trpieť, myslia si, že to má svoje výhody, avšak opak je pravdou a my to môžeme ovplyvniť tým, že budeme s nimi komunikovať a vysvetľovať im to", zdôraznila Lazorová.

Vo svetových ukazovateľoch sa už objavuje pokles takýchto pôrodov a návrat k prirodzeným. Podľa nej to potvrdzuje, že ak nie sú komplikácie, prirodzený pôrod je správna cesta.

Diskutovanou témou je aj individuálna starostlivosť o matky v domácom prostredí, ktorú podľa Lazorovej, momentálne pôrodné asistentky na Slovensku nevedia ponúknuť. O týchto skutočnostiach budú hovoriť s niekoľkými pozvanými matkami.

"Sú to ženy, ktoré rodili doma, rodili v zdravotníckom zariadení a prídu nám porozprávať svoje zážitky z nemocníc, čo ich neuspokojilo, aké sú ich želania v priebehu pôrodu", vysvetlila Lazorová. Dôvodom na to, že sa niektoré matky rozhodnú rodiť doma, je podľa nej nevyhovujúci systém väčšiny pôrodníc. Necítia sa v nich príjemne, chýba im intimita a pokoj.

"Pokým sa naše pôrodnice nepretransformujú a nezačnú poskytovať toto rodičkám, vždy bude skupina žien, ktorá bude radšej voliť alternatívu pôrodu doma, ktorý nie je bezpečný", upozorňuje.

Dvojdňové podujatie v Prešove organizuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek v spolupráci s Fakultou zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity a Fakultnou nemocnicou s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK