Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Lekári sa obávajú nátlaku zo strany vedenia fakultnej nemocnice

Desiatky lekárov Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) sa dnes popoludní zišli na zhromaždení, kde chceli vyjadriť nesúhlas s údajným vyvíjaním nátlaku zo strany niektorých členov vedenia nemocnice na lekárov po podaní výpovedí.

Predseda Lekárskeho odborového združenia pri FNsP v Prešove Michal Polician v úvode povedal, že veľmi silne pociťujú tlak na lekárov, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas so súčasným stavom v zdravotníctve podaním hromadných výpovedí a ich nestiahnutím. O týchto skutočnostiach sa vraj dozvedajú od viacerých kolegov.

"Je to na úrovni jednania za zatvorenými dverami, kde sa používajú rôzne taktiky, ktoré majú veľmi ďaleko od kolegiality a dodržiavania etických hľadísk."

Odbory nechápu, prečo riaditeľ nemocnice nediskutoval naraz so všetkými lekármi jednotlivých oddelení, ktorí dali výpovede, čo by, podľa nich, bolo oveľa prehľadnejšie. Vyzvali riaditeľa Ľubomíra Jacka, aby konal transparentnejšie a vyhol sa metódam, ktoré by mohli byť považované za formu nátlaku.

"Zároveň žiadame ministra zdravotníctva, ktorý verejne deklaroval ochranu tým lekárom, na ktorých bol vyvíjaný údajný nátlak pri sťahovaní výpovedí, aby tak učinil aj pre lekárov, ktorí naďalej trvajú na svojich výpovediach", prečítal z výzvy Polician.

Traumatológ Peter Tarbajovský pred zhromaždenými lekármi povedal, že rozhodnutie lekárov trvať na svojich požiadavkách bolo slobodné. Dodal, že vláda namiesto toho, aby riešia problémy v systéme, sa snaží medzi lekárov vniesť strach a rozbiť ich jednotu.

"Vyhlasuje polopravdy o možnosti zabezpečiť zdravotnú starostlivosť aj bez 2400 lekárov", dodal Tarbajovský. Zdôraznil, že lekársky stav musí nadobudnúť svoju stratenú vážnosť v spoločnosti.

"Všetci lekári na traumatologickom oddelení majú odslúžené viac, ako dovoľuje Zákonník práce. My nevieme, čo bude ďalej v novembri", povedal Silvester Smolnický z traumatológie.

Polician konštatoval, že na dnešné stretnutie nikoho z vedenia nepozývali, ale o zhromaždení vedeli, lebo dali naň súhlas. Zástupcovia odborov doručia výzvu vedeniu nemocnice pravdepodobne v stredu (26.10.) a budú žiadať vedenie nemocnice, aby sa vyjadrilo.

"Vedenie FNsP sa zhromaždenia zdravotníckych pracovníkov nezúčastnilo. Stanovisko k nemu poskytneme až následne, keď dostaneme písomný záznam o jeho priebehu. Akékoľvek zastrašovanie lekárov zo strany vedenia nemocnice popierame", povedala novinárom hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková.

Hromadné výpovede v prešovskej fakultnej nemocnici podalo 170 lekárov, ktorým 1. októbra začala plynúť výpovedná lehota. Polician dnes uviedol, že asi 10 lekárov následne z osobných dôvodov výpovede stiahlo.

Súvisiace články
26.10.2011 Vedenie FNsP odmieta, že by vytváralo nátlak na lekárov
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK